Tort Napoleon: tajniki wypiekania doskonałego ciasta

/ 2
Ciasto - tort Napoleon

Przepis na tort Napoleon jest znany od 1850 r. i od momentu swojego pojawienia się deser ten cieszył się ogromną popularnością nie tylko w Europie, ale i na całym świecie! Niektórych może zaskoczyć występowanie octu w składzie ciasta. Jednak nie warto się martwić: absolutnie nie jest to wyczuwalne w gotowym produkcie, a jednocześnie to właśnie ten składnik nadaje mu charakterystycznej kruchości. Jeśli jednak kategorycznie nie chcesz używać octu, możesz zastąpić go sokiem z cytryny lub wytrawnym białym winem. Popularność tortu spowodowała, że obecnie istnieją różne odmiany przepisu: z budyniem, z ciasta francuskiego itp. Tu podajemy klasyczny, który będzie smakował tak samo doskonale, jak gdyby ciasto wypiekała Twoja mama lub babcia.

  • Liczba porcji: 12

  • Czas przygotowania: 20 min. + 40 minut. chłodzenie ciasta + 2 godz. - wypiekanie + 20 minut. dekorowanie + 8 godz. stabilizacja

Jak można zauważyć, proces wypiekania Napoleona jest dość czasochłonny, a więc jeśli chcesz delektować się wspaniałym domowym ciastem natychmiast, możesz wybrać idealny tort w ofercie Tortowni na Bema, obejmującej, oczywiście, tak lubiany przez wszystkich Napoleon.

Składniki niezbędne do wykonania Napoleona

Wszystkie składniki dzielimy na dwie grupy:

Krem:

  • cukier - 0,5 szklanki

  • mąka - 4 łyżki

  • cukier waniliowy - 1 łyżeczka

  • mleko - 2,5 szklanki

  • jajko - 1 szt.

Ciasto:

  • mąka - 500 g

  • woda pitna - 180 ml

  • ocet - 1 łyżka

  • masło - 250 g

Jak upiec doskonałe ciasto?

Proces przygotowania Napoleona składa się z kilku etapów:

  • Schłodzone masło pokroić na drobne kawałki i zmielić z przesianą mąką. Następnie wymieszać wodę z octem i wlać cienkim strumieniem do mieszanki mąki. Zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 40 minut.

  • Ciasto podzielić na 6 równych części. Umieścić 1 kawałek ciasta między 2 arkuszami pergaminu i rozwałkować w kształt koła o grubości 0,5 cm. Resztę ciasta rozwałkować w ten sam sposób. Ciasta piec osobno w piekarniku nagrzanym do 190°C przez 20 minut każde. Następnie ostudzić, po czym przyciąć krawędzie i przełożyć pozostałe resztki do oddzielnej miseczki.

  • Przygotować krem ​​na ciasto: zagotować 1,5 szklanki mleka z cukrem. Pozostałe mleko ubić mikserem z jajkiem i mąką, aż do uzyskania jednorodnej konsystencji.

  • Ostrożnie dodać powstałą mieszankę jajeczną do gotującego się mleka. Zmniejszyć ogień i gotować cały czas mieszając 7-8 minut, aż śmietana zgęstnieje. Zdjąć z ognia i ostudzić.

  • Posmarować warstwy kremem i połączyć je ze sobą, a następnie włożyć ciasto do lodówki na 8-12 godzin.

  • Przed podaniem posypać ciasto okruchami i udekorować według własnych preferencji.

Na koniec - mały sekret. Chcesz, by Twój tort Napoleon smakował doskonale? Dodaj do kremu odrobinę startej skórki z cytryny lub pomarańczy: dzięki temu smak deseru nabierze przyjemnych orzeźwiających nut.
*artykuł zewnętrzny

Komentarze

  1. Wygląda świetnie, ja nigdy nie robiłam sama tortów

    OdpowiedzUsuń
  2. Tort jest czasochłonny i niełatwy ale zdecydowanie wart poświęcenia. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *