Ciasto fit brownie

/ 10

Ciasto fit brownie to ciasto dietetyczne, bez dodatku mąki i cukru. Fit brownie z fasoli zamiast cukru zawiera w swoim składzie erytrytol, który nie ma kalorii i jest zdrowszy od białego cukru. Do polania ciasta z fasoli została użyta ketolada, czyli dietetyczna czekolada na erytrytolu. Takie ciasto wegetariańskie sprawdzi się na deser również dla osób stosujących dietę ketogeniczną, diabetykom i wszystkim tym, którzy liczą kalorie. Ciasto fit nie zawiera mąki, dlatego mogą je spożywać osoby będące na diecie bezglutenowej.

Ciasto czekoladowe z fasoli
Ciasto fit brownie zawierające zamiast cukru erytrytol, w którym ketolada zastępuje tradycyjną czekoladę, powinno być w menu osób dbających o zdrowe odżywianie. Dzięki fasoli, brownie jest bogate w dobrze przyswajalne białko, a erytrytol zdecydowanie obniża kaloryczność i indeks glikemiczny, co jest bardzo ważne dla osób chorujących na cukrzycę. Brownie w swoim składzie nie zawiera mleka krowiego, dlatego mogą je jeść osoby uczulone na laktozę.

W przepisie na brownie użyłam erytrytolu i ketoladę, powiem więc kilka słów o tych składnikach.

Czym jest erytrytol?

Erytrytol to naturalny związek chemiczny, który na skalę przemysłową otrzymuje się w czasie fermentacji glukozy przy pomocy drożdży. Erytrytol jest mniej słodki, niż biały cukier, aby uzyskać podobny stopień słodkości, trzeba go dodać więcej o 1/3. Ta naturalna substancja słodząca ma praktycznie 0 kcal i nie jest metabolizowana przez nasz organizm, dlatego jest odpowiednia dla osób odchudzających się i cukrzyków. Erytrol jest zdrowym i bezpiecznym dla naszego organizmu zamiennikiem białego cukru, ale jak ze wszystkim, z nim również nienależny przesadzać. Erytrytol lub potocznie erytrol, to tylko dodatek do żywności i jedzenie go w dużych ilościach może doprowadzić do rozstroju żołądka.

Co to jest ketolada?

Ketolada jest to zdrowa czekolada, która nie zawiera cukru, tylko erytrytol i jej skład jest bardzo krótki. W wersji podstawowej ketolada składa się tylko z miazgi kakaowej, substancji słodzącej w postaci erytrytolu i tłuszczu kakaowego. Szczególnie polecana jest osobom, które chcą lub muszą ograniczyć spożycie cukru, czyli będących na diecie. Czekolada bez cukru na pewno odpowiednia jest dla diabetyków, dzieci, osób z chorobami onkologicznymi, odchudzających się oraz stosujących dietę ketogeniczną, w której węglowodany nie są wskazane.

Ciasto brownie z tego przepisu wychodzi wilgotne i bardzo czekoladowe. Struktura ciasta jest delikatna, przyjemna w jedzeniu i nieklejąca. Brownie, jest umiarkowanie słodkie i pomimo swojej wilgotności świetnie się kroi.
Brownie z fasoli
Liczba porcji: 16
Czas przygotowania: 25 minut + pieczenie
Forma: 10 cm x 29 cm x 7 cm

Przepis na ciasto fit brownie:

  • 1 puszka czerwonej fasoli (około 240 g po odsączeniu)
  • 4 jajka
  • 2 dojrzałe banany (około 220 g po obraniu)
  • 5 łyżek kakao naturalnego (50 g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia lub 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego (30 g)
  • 6 łyżek środka słodzącego, u mnie erytrytol
  • 10 sztuk daktyli suszonych

Polewa do fit brownie:

  • 100 g gorzkiej czekolady, u mnie ketolada na erytrytolu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
    Dodatkowo:
  • wiórki kokosowe do posypania
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić ciasto fit brownie?

  1. Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić, aby zmiękły.
  2. Fasolę odcedzić na sitku i przepłukać kilka razy wodą.
  3. Banany obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
  4. Wszystkie składniki na ciasto włożyć do wysokiej miski (daktyle bez wody) i blendować, aż powstanie gładka i jednolita masa.
  5. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej ciasto na brownie.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 35 - 40 minut, do suchego patyczka. W przypadku brownie patyczek może być lekko wilgotny, ale nie powinien być oblepiony surowym ciastem. Ciasto podczas pieczenia lekko wyrasta i nieco pęka, ale po wystudzeniu jest równe, a pod polewą pęknięć praktycznie nie widać.
  7. Po upieczeniu ciasto wystudzić, polać polewą i posypać wiórkami kokosowymi.

Polewa do ciasta brownie:

  1. Składniki na polewę włożyć do miski, którą ustawić na garnku z gotującą się wodą. Spód miski nie powinien stykać się z powierzchnią wody.
  2. Składniki cały czas mieszać, aż powstanie jednolita i lśniąca polewa.
  3. Tak przygotowaną polewą od razu polać wystudzone ciasto.

    *artykuł inspirowany

Komentarze

  1. Bajeczne ciasto! <3
    Prawdziwe niebo dla oka i podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz, a ciasto serdecznie polecam 🤗 U mnie wszystkim bardzo smakuje i zawsze chcą więcej 😀

      Usuń
  2. Nie ma sobie równych. Będę musiała w końcu je zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  3. Brownie to jedno z moich ulubionych ciast. Zachowam sobie ten przepis. :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie robiłam tego ciasta. Musze sobie przypomnieć jak się robi

    OdpowiedzUsuń
  5. Też zaczęłam używać erytrytol zamiast cukru

    OdpowiedzUsuń
  6. na takie ciacho jestem zawsze gotowa!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kiedyś robiłam brownie z fasoli, ale następnym razem spróbuję zrobić wersję fit.

    OdpowiedzUsuń
  8. Brownie kocham miłością nieskończoną.

    OdpowiedzUsuń
  9. Musze zrobić. Jeszcze według tego przepisu nie robiłam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *