Makaron ze szpinakiem i serem

/ 3

Prosty przepis na makaron ze szpinakiem i serem na szybki obiad. Łatwe do przygotowania danie, które zrobisz w 15 minut. Smaczny i zdrowy obiad, a do tego składniki można kupić w przystępnej cenie. Wegetariańskie danie jest bardzo sycące, gdyż ma w składzie biały ser i makaron pełnoziarnisty.

Makaron pełnoziarnisty z serem i szpinakiem
Jeśli chcesz zrobić obiad w 15 minut, to ugotuj makaron ze szpinakiem i serem. Gwarantuję, że szybki obiad przygotujesz w czasie, który potrzebny jest na ugotowanie makaronu pełnoziarnistego. Każda zdrowa dieta powinna zawiera makaron ze szpinakiem i serem.

Do makaronu w sklepie szukam mrożonych liści szpinaku, które nie są mocno rozdrobnione, dzięki temu makaron ze szpinakiem i serem lepiej wygląda. Niestety ostatnio dostępny jest tylko szpinak mrożony rozdrobniony i z niego wychodzi mniej ładne danie. Pomimo wyglądu makaron ze szpinakiem zawsze dobrze smakuje i łatwo się go robi.

U mnie tym razem makaron ze szpinakiem jest z serem z wiaderka, ale świetnie sprawdza się w tym daniu rozgnieciony tłusty lub półtłusty twaróg np. typu klinek. Jeśli chodzi o makaron, to polecam pełnoziarnisty, który jest zdrowszy i na dłużej pozwala zachować sytość.
Makaron ze szpinakiem na szybki obiad
Liczba porcji: 2 - 3
Czas przygotowania: 15 minut

Przepis na makaron ze szpinakiem i serem:

  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 250 g mielonego sera twarogowego (może być z wiaderka)
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego (opcjonalnie)
  • pieprz i sól do smaku
  • 250 g makaronu pełnoziarnistego
  • 3 łyżki oleju do smażenia

Jak zrobić makaron ze szpinakiem i serem?

  1. Makaron ugotować al'dente zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu.
  2. W międzyczasie drobno pokroić cebulę, czosnek i podsmażyć na oleju.
  3. Następnie dodać szpinak (bez rozmrażania) i ciągle mieszając doprowadzić do całkowitego rozmrożenia i odparowania wody.
  4. Do gorącego szpinaku dodać wymieszany ze śmietaną ser i smażyć do czasu, aż równomiernie połączy się se szpinakiem. Jeśli ser jest z wiaderka, to śmietany nie dodawać, gdyż ser jest mocno zmielony i dość luźny. Doprawić pieprzem i solą według swoich upodobań.
  5. Do szpinaku dodać ugotowany i odcedzony makaron, dokładnie wymieszać i chwilę jeszcze podsmażyć.
  6. Do szpinaku z serem zazwyczaj używam makaronu w kształcie świderków, gdyż najlepiej się z nim łączy i nie ścieka.

    Zobacz również: makaron z sosem beszamelowym i szpinakiem.

Komentarze

  1. Dobry i zdrowy obiad...mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie pyszny obiad. Niestety moi domownicy nie przekonali się do szpinaku

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na szybki, zdrowy i smaczny obiad. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady