Ciasto poduszkowiec

/ 1

Ciasto poduszkowiec to delikatnie wilgotne i mocno czekoladowe ciasto z serem. Puszyste ciasto, które łączy w sobie najlepsze smaki, czyli smak czekolady i sera. Prosty przepis na ciasto czekoladowe z serem z wiaderka, które jest łatwe do przygotowania. Idealny deser na każdą okazję. Szybkie ciasto, które rewelacyjnie smakuje, pięknie wygląda i dobrze się przechowuje.

Brownie z serem z wiaderka
Ciasto poduszkowiec jest łatwe do zrobienia i najlepiej się w nim sprawdza ser z wiaderka, który jest mocno zmielony. U mnie ciasto czekoladowe z serem jest w nieco tańszej wersji, gdyż z mniejszą ilością kakao naturalnego. W oryginalnym przepisie było aż 6 łyżek kakao, ja dodałam tylko 5 łyżeczek. Pomimo zmniejszenia ilości kakao, ciasto ma nadal mocno czekoladowy smak, ale jest lżejsze i bardziej puszyste. Ograniczenie ilości kakao wpłynęło chyba jednak na wygląd i powstanie z wierzchu poduszek. Mniejsza ilość kakao sprawiła, że ciasto kakaowe stało się bardziej puszyste i cięższe paski z sera zbyt szybko opadły na spód. Jeśli po upieczeniu ciasta chcecie mieć efek wizualny z widocznymi z wierzchu poduszeczkami, to dodajcie jednak więcej kakao, wtedy wyjdzie takie cięższe ciasto brownie z serem.

Moja wersja poduszkowca bardzo wszystkim przypadła do gustu. Ciasto poduszkowiec jest mięciutkie, delikatnie wilgotne, ale nie mokre i mocno czekoladowe, tak jak lubię najbardziej. Ciasto czekoladowe od razu po wystudzeniu dobrze się kroi i można je podawać gościom. Ciasto jest obecnie moim numerem jeden na liście z prostymi przepisami i ma dopisek "szybkie ciasto do zrobienia". Dodatkową zaletą ciasta jest to, że ciasto poduszkowiec bardzo dobrze się przechowuje w lodówce i nie traci smaku ani wyglądu. Prosty przepis na ciasto czekoladowe z serem z wiaderka.
Ciasto czekoladowe z serem
Liczba porcji: 24
Czas przygotowania: 25 minut + pieczenie
Forma: 38 cm x 25 cm x 8 cm

Przepis na ciasto poduszkowiec:

Ciasto czekoladowe na poduszkowiec:

  • 6 jajek
  • 150 g cukru (3/4 szklanki)
  • 250 g mąki pszennej tortowej (1 i 1/2 szklanki)
  • 5 łyżeczek kakao naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka (125 ml)
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego (125 ml)

Masa serowa:

  • 1 kg sera białego z wiaderka
  • 150 g cukru (3/4 szklanki)
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić ciasto poduszkowiec?

Ciasto czekoladowe:
  1. Jajka ubijać, dosypując po łyżce cukier, aby powstała puszysta i jasna masa, która zachowuje swój kształt.
  2. Następnie zmniejszyć nieco obroty miksera i cienką strużką wlewać na przemian olej i mleko. Zbyt długo już nie miksować, tylko do czasu połączenia się składników.
  3. Przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, po czym partiami dodać do masy i delikatnie łopatką wymieszać. Masa powinna być jednolita, bez widocznych grudek mąki.
  4.  Ciasto kakaowe przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Na wierzchu ciemnego ciasta z masy serowej zrobić paski tak, aby utworzyły kratkę. Kratkę można robić przy pomocy szprycy do dekorowania z szerokim otworem, worka foliowego ze ściętym rogiem lub tworząc niezbyt szerokie paski serowe łyżką.
  6. Po zrobieniu kratki z sera, ciasto szybko wstawić do nagrzanego piekarnika.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 175 stopni C przez 45 minut.
  8. Ciasto po upieczeniu wystudzić, można również dodatkowo polać polewą z czekolady.
  9. Wystudzone ciasto jest mięciutkie, delikatnie wilgotne i dobrze się kroi.
    Masa serowa:
    Do sera dodać cukier, budyń, mąkę ziemniaczaną i wszystko zmiksować, aby była jednolita konsystencja.

    Zobacz również: sernik z rosą.

Komentarze

  1. Wygląda pysznie. Nie robiłam chyba jeszcze takiego ciasta

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady