Rodzynki Thompson - jakie są ich właściwości i jak wykorzystać je w kuchni?

/ 0
Rodzynki Thompson

W ostatnich latach różne odmiany rodzynków cieszą się coraz większą popularnością wśród osób, które chcą wprowadzić do swojej kuchni więcej nowych smaków i zadbać przy okazji o to, by były to wartościowe dodatki. Z tego powodu dużym zainteresowaniem cieszą się między innymi rodzynki Thompson. Decydując się na tego typu rodzynki pochodzące ze sprawdzonych źródeł, możemy mieć pewność, że będą one suszone na słońcu bez dodatku siarki czy konserwantów, dzięki czemu zachowają swoje cenne właściwości i naturalną słodkość. Warto przy tym wspomnieć, że odmiana Thompson to doskonały dodatek do wielu potraw zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Warto poznać właściwości tych niewielkich owoców, a także pomysły na ich smaczne wykorzystanie w kuchni i zyskać tym samym ciekawe urozmaicenie codziennej diety.

Właściwości rodzynków Thompson, które warto znać

Wysokiej jakości rodzynki Thompson to bezpestkowe, suszone winogrona, które zawierają kwas winowy oraz błonnik, dzięki czemu mogą mieć pozytywny wpływ na rozwój zdrowej flory bakteryjnej jelit. Oprócz tego wyróżniają się obecnością witamin z grupy B, białka, potasu oraz antyoksydantów, dzięki czemu mogą wzmacniać organizm i naszą codzienną odporność. Z tego też powodu zastosowanie ich w codziennej diecie pomaga w walce z anemią czy z różnymi dolegliwościami układu pokarmowego, a także wspomaga ogólną kondycję organizmu. Ponadto ze względu na swoje cenne właściwości i słodki smak rodzynki stanowią godną uwagi alternatywę dla słodyczy - szczególnie w przypadku osób, które chciałyby w przemyślany sposób ograniczyć liczbę spożywanych batoników, cukierków czy innych bardzo słodkich produktów.

Pomysły na wykorzystanie rodzynków Thompson w śniadaniach, obiadach i deserach

Ze względu na swój delikatny słodki smak oraz cenne właściwości odżywcze rodzynki Thompson można z powodzeniem wykorzystać w wielu potrawach codziennej kuchni. Bardzo dobrze sprawdzają się między innymi w deserach, ale stanowią również ciekawe przełamanie dla wytrawnych dań, dodając im wyrazistości. Wyjątkowo często stają się również składnikiem zdrowych i sycących owsianek - wówczas rodzynki Thompson będą świetnie komponować się w towarzystwie płatków, orzechów, miodu lub masła orzechowego. Warto także dodać nieco więcej świeżych lub liofilizowanych owoców, aby owsianka nabrała ciekawszego smaku. Co więcej, rodzynki w takiej formie będą również wpływały na sytość całego posiłku, dzięki czemu świetnie sprawdzą się w sytuacji, gdy będzie nam zależało na treściwym, energetycznym śniadaniu.

Dużą popularnością wśród wielu osób cieszą się również sałatki z dodatkiem rodzynków. Wówczas bardzo dobrze smakują w połączeniu z grillowanym kurczakiem, orzechami, pomidorkami i lekkim dressingiem, na przykład na bazie oliwy z oliwek czy octu balsamicznego. W podobnej formie rodzynki można również wykorzystać w obiadach czy wytrawnych kolacjach. Oprócz tego stają się one nieodłącznym elementem wielu serników oraz ciast, urozmaicając ich smak, a także wpływając na dostarczenie organizmowi dodatkowych składników odżywczych.

*artykuł zewnętrzny

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady