Translate

niedziela, 18 stycznia 2015

Surówka z selera naciowego

Zdrowa i bardzo soczysta surówka z selera naciowego to wspaniała przekąska i smaczny dodatek do obiadu.

Soczysta surówka z selera


Seler naciowy w mojej kuchni jest obecny od zawsze. Wykorzystuję go najczęściej w surówkach, w lodówce jest zawsze i nie pamiętam już, jak to było, gdy go nie używałam.

Składniki:

  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 jabłko
  • 3 - 4 średnie pomidory
  • biała część z 1 pora
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • sól

Przygotowanie:

  1. Umyć produkty, łodygi selera pokroić w plasterki. Białą część pora przeciąć wzdłuż na połowę, a następnie na cienkie  plasterki. Pokrojonego selera i pora posypać niewielką ilością soli (1/2 łyżeczki).
  2. Jabłko obrać ze skórki, wyciąć środek i pokroić na kawałeczki zbliżone wielkością do pokrojonego selera. Pokrojone jabłko natychmiast skropić sokiem z cytryny, aby nie było ciemne.
  3. Pomidory przeciąć na pół, wyjąć pestki z sokiem, następnie pokroić w dość małe kawałki wielkością zbliżone do pozostałych, już pokrojonych składników surówki.
  4. Polać oliwą, dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić do smaku solą.

    Zobacz również: surówka z pora i selera naciowego.

1 komentarz:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: