Translate

20 grudnia 2017

Ciasto przekładaniec bez pieczenia

Łatwe do zrobienia i bardzo smaczne ciasto przekładaniec bez pieczenia to deser, który przypadnie do gustu osobom lubiącym ciasta z kremem. Herbatniki są przełożone kremem z kaszy manny i warstewką marmolady, która przyjemnie ożywia smak tego ciasta bez pieczenia.


Ciasto z kremem przekładane herbatnikami

Ciasto przekładaniec z kremem bez pieczenia nie wymaga dużych umiejętności, a wykonanie nie zabiera wiele czasu. Ciasto najlepiej smakuje po 24 godzinach, gdyż tyle trwa proces zmiękczania herbatników przez krem, ale już po 12 godzinach dobrze się kroi i tylko herbatniki są jeszcze chrupiące.

Masa z kaszy manny jest delikatna w smaku, więc i sam przekładaniec jest dość lekki i przyjemny w smaku. Do ciasta bez pieczenia, należy użyć gęstej marmolady owocowej. Ciasto dobrze wygląda i z pewnością posmakuje domownikom i gościom, tak jak to było u mnie. Szczególnie polecam na święta i wszelkie inne uroczystości.

Ciasto przekładane kremem i herbatnikami

Składniki:

(foremka 14 cm x 28 cm x 7 cm)

Krem z kaszy manny:

  • 500 ml mleka
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 1 łyżka soku z cytryny

Polewa:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 80 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego

Dodatkowo:

  • 250 g gęstej marmolady owocowej
  • 50 g płatków migdałowych
  • 250 g herbatników czekoladowych
    Odmierzałam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić ciasto przekładaniec bez pieczenia?

  1. Mleko zagotować z cukrem, zdjąć z palnika i dodać kaszę, gotować na małej mocy palnika do czasu, aż kasza zacznie gęstnieć.
  2. Ugotowaną kaszę przykryć ręcznikiem papierowym i dokładnie wystudzić.
  3. Masło utrzeć, gdy będzie miało puszystą konsystencję, nadal ucierając stopniowo dodawać wystudzoną kaszę mannę i sok z cytryny.
  4. Dno foremki wyłożyć herbatnikami, na których rozsmarować 1/2 część kremu i przykryć drugą warstwą herbatników.
  5. Herbatniki posmarować cienką warstwą marmolady (lekko podgrzać, aby lepiej się rozprowadzała), na której rozsmarować drugą część kremu i przykryć warstwą herbatników.
  6. Składniki polewy rozpuścić w misce ustawionej na garnku z wrzącą wodą. Mieszać do czasu, aż całkowicie wszystko się rozpuści i będzie jednolita konsystencja. 
  7. Polewę rozsmarować na herbatnikach i posypać płatkami migdałowymi.
  8. Ciasto wstawić na co najmniej 12 godzin do lodówki, a najlepiej smakuje po 24 godzinach, gdy dobrze herbatniki zmiękną.

    Zobacz również: ciasto snikers bez pieczenia.

5 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda fantastycznie :) Jak z cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie wygląda ten przekładaniec. Bardzo lubię takie ciasta bez pieczenia ;)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: