Kurczak tikka masala

/ 12

Kurczak tikka masala smakiem przenosi nas do Indii, danie jest bardzo aromatyczne i delikatne w smaku. Pierś kurczaka w pikantnym aksamitnym sosie.

Kurczak po indyjsku

Co sprawia, że kurczak tikka masala jest tak pysznym daniem?

Danie to zostało dostosowane do europejskich kubków smakowych przez mieszkańców Wielkiej Brytanii, gdzie trafiło za czasów kolonialnych i dziś jest uważane za danie angielskie.

Kurczak tikka masala za sprawą indyjskich przypraw świetnie rozgrzewa, więc jest idealnym daniem na jesienną i zimową porę. Słoneczny kolor potrawy pozwala również na chwilę zapomnieć o otaczającej nas szarości, a unoszące się aromaty wprawiają w błogi nastrój.

Pikantność tego kurczaka najlepiej dostosować do swoich kubków smakowych. Mój przepis jest raczej o umiarkowanym stopniu ostrości, jednak proponuję sos przyprawiać stopniowo i tak jak lubicie. Gorące danie jest zawsze pikantniejsze, w miarę jak stygnie, staje się odrobinę łagodniejsze. Jeśli przesadzimy z pikantnością, to dodanie większej ilości śmietany na pewno złagodzi jego ostrość.
Pierś z kurczaka po indyjsku z ryżem

Składniki:

  • 600 - 700 g piersi z kurczaka

Marynata:

  • 1 łyżeczka kuminu w proszku
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku lub startego świeżego 
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta czerwonego barwnika spożywczego (opcjonalnie)

Sos:

  • 1 cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 - 4 dojrzałe pomidory lub puszka pokrojonych
  • 1 łyżka oleju lub masła klarowanego
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • 2 pestki kardamonu
  • 3 goździki
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej
  • 1 łyżeczka kuminu mielonego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól do smaku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 2 - 3 łyżki gęstej śmietany 36%
  • 1 - 2 łyżki posiekanych orzechów nerkowca lub migdałów
  • natka posiekanej kolendry do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie kurczaka po indyjsku:

  1. Kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z wszelkich żyłek i pokroić na niezbyt duże kawałeczki.
  2. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę lub utrzeć z imbirem i solą w moździerzu.
  3. Wszystkie składniki marynaty rozmieszać w jogurcie i dodać do kurczaka, dokładnie wymieszać. Odstawić na co najmniej godzinę, aby kurczak się zamarynował. Po tym czasie kurczaka podsmażyć przez 5 - 8 minut. Do marynaty, zamiast jogurtu można użyć kwaśnej śmietany.
  4. Cebulę obrać i pokroić w drobniutką kosteczkę.
  5. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i drobno pokroić.
  6. Pomidory umyć i również drobno pokroić.
  7. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
  8. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę, następnie dodać suche przyprawy i podsmażać je, aż zaczną uwalniać aromat (nie przypalić).
  9. Dodać imbir, czosnek, paprykę i dusić pod przykryciem około 5 minut, dodać pomidory i dusić do czasu, aż papryka  i pomidory będą miękkie, przyprawić solą do smaku.
  10. Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami gorącego płynu z pomidorów, znajdujących się na patelni, wlać na patelnię i zagotować.
  11. Pod koniec dodać orzeszki i ewentualnie koncentrat, dla uzyskania intensywniejszego koloru. Koncentrat można pominąć, jeśli do kurczaka był dodany barwnik.
  12. Z sosu wyjąć kardamon, goździki i liść laurowy, aby sos miał bardziej jednolitą konsystencję, można sos potraktować blenderem. Do sosu dodać podsmażonego kurczaka, zagotować i podawać np. z ryżem.

    Zobacz również: kurczak curry z mleczkiem kokosowym.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *