Jakie słodycze bez glutenu przygotować w domu?

Pyszne i zdrowe słodycze bez glutenu, które łatwo można przygotować w domu. Propozycja domowych słodkości, które na pewno przypadną do gustu osobom niemogącym jeść produktów zawierających gluten. Dodatkowym walorem tych słodyczy jest to, że zawierają tylko naturalny cukier.

Zdrowe słodycze bez glutenu z wiórkami, daktylami i żurawiną
Osoby, które nie mogą spożywać produktów zawierających gluten, mogą mieć spory problem, gdy zechcą zjeść coś słodkiego. W sklepach jest sporo produktów bezglutenowych, ale trzeba bardzo uważać, gdyż wiele z nich zawiera sztuczne zamienniki mąki i mogą powodować alergie i niestrawność. W takiej sytuacji najlepiej przygotować sobie coś słodkiego samemu wtedy wiemy co i w jakiej ilości takie słodycze zawierają. Świetnym zamiennikiem mąki pszennej jest mąka ryżowa, kokosowa lub migdałowa, a zamiast cukru najlepiej dodać suszone daktyle, żurawinę lub naturalny miód.

Moje ulubione przepisy na słodycze bez glutenu, może coś Wam przypadnie do gustu. Jeśli nic z tego nie wybierzecie, to zobaczcie więcej ciekawych propozycji na stronie https://uczymyjakslodzic.pl/5-pomyslow-na-slodycze-bez-glutenu/.

Batoniki kokosowe z żurawiną

(na 6 - 8 sztuk)
  • 250 g suszonej żurawiny
  • 8 łyżek wiórków kokosowych
  • 8 łyżek nierafinowanego oleju kokosowego
Przygotowanie:
  1. Olej razem z naczyniem wstawić do gorącej wody i rozpuścić.
  2. Do misy blendera wrzucić żurawinę i dodać roztopiony olej, rozdrobnić do postaci mokrego piasku.
  3. Pod koniec rozdrabniania dodać 6 łyżek wiórków kokosowych.
  4. Masę przełożyć do małej formy wyłożonej folią, w tym przypadku dobrze sprawdza się forma silikonowa.
  5. Masę wyrównać i posypać pozostałymi wiórkami. Wiórki docisnąć z wierzchu łyżką, aby podczas krojenia zbyt mocno się nie osypywały.
  6. Batoniki wstawić na 2 - 3 godziny do lodówki, aby zastygły.
  7. Po schłodzeniu pokroić na niezbyt duże kawałeczki.

Czekoladki kokosowe

  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 3 - 4 łyżki jasnego miodu naturalnego
  • 4 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego

Polewa:

  • 100 g bezglutenowej czekolady deserowej
  • 3 łyżki mleka lub śmietanki 30%
  • 50 g masła 
Przygotowanie:
  1. Składniki na czekoladki dokładnie wymieszać, aby masa się kleiła. Jeśli masa jest zbyt sypka to, należy dodać nieco więcej oleju. Ilość oleju zależy od jakości wiórków kokosowych.
  2. Masą wyłożyć dno foremki do wysokości 2 cm, następnie wycinać okrągłą foremką lub kieliszkiem czekoladki. Czekoladki pozostawić w foremce i wstawić do lodówki, aż dobrze zastygną.
  3. Czekoladki można również formować dłonią, ale masę trzeba wcześniej schłodzić.
  4. Schłodzone czekoladki zanurzać w polewie i układać na deskę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki, aby dobrze zastygły, powinny być twarde.
Polewa:
  1. Składniki polewy włożyć do miski, którą ustawić na garnku z wrzącą wodą, naczynie nie powinno dotykać lustra wody.
  2. Mieszać do czasu, aż składniki się roztopią i powstanie jednolita lśniąca polewa.

Ciasteczka daktylowe

(na 25 - 30 sztuk)
  • 150 g mąki kokosowej
  • 200 g suszonych daktyli
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżka bezglutenowego kakao naturalnego
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • mleko lub woda do namoczenia daktyli
Przygotowanie:
  1. Daktyle moczyć przez około 40 minut w gorącym mleku lub wodzie, aby były miękkie.
  2. Namoczone daktyle rozdrobnić, dodając kakao i kilka łyżek płynu po moczeniu daktyli.
  3. Do daktyli dodać pozostałe składniki, łącznie z posiekanym na mniejsze kawałki masłem i dokładnie wymieszać. Podczas mieszania dodawać stopniowo płyn po moczeniu daktyli. Powinna powstać masa, z której da się formować ciasteczka wielkości spłaszczonej piłeczki pingpongowej. 
  4. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 23 minuty.
  6. Ciasteczka do studzenia wyjmować razem z papierem do pieczenia, gdyż gorące są dość miękkie.
  7. Wystudzone ciasteczka można dodatkowo polać czekoladą.
(Do odmierzania składników używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml)

Komentarze

  1. Ciasteczka daktylowe są bardzo pyszne .. mm:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda i nie trzeba do nich dodawać więcej cukru, gdyż daktyle są słodkie :)

      Usuń
  2. Fajne, z pewnością mi się przyda

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasteczka daktylowe są mega :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ja polecam mąkę bezglutenową migdałową, sama kokosa nie znoszę, więc to moja ulubiona :) pasuje do wszelkich wypieków, łączę ją też np. z mąką z tapioki

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *