Kotlety mielone z boczkiem z piekarnika

Aromatyczne, soczyste i delikatne kotlety mielone z boczkiem z piekarnika. Prawdziwa uczta dla mięsożerców. Kotlety z piekarnika na pewno zdrowsze są od tych smażonych na patelni i bez obaw można podać je osobom, które nie jedzą smażonego. 

Mielone z boczkiem
Miały być swego rodzaju zraziki z mielonego zawijane w boczku, ale kupiony boczek miał w sobie dużo chrząstek i po ich wykrojeniu nie nadawał się do zawijania. Zakupiona łopatka była dość chuda, uznałam więc, że pokrojony w małe słupki boczek trafi do środka kotletów, a nie na zewnątrz. I to było bardzo dobre rozwiązanie, gdyż kotlety wyszły delikatne i aromatyczne. Boczek był mocno przerośnięty chudym mięsem, więc kotlety nie były bardzo tłuste. Dużo smaku i aromatu kotletom mielonym dodały podczas pieczenia również suszone grzyby.

Jeśli chcecie poznać inny smak kotleta mielonego, zachęcam do zrobienia takiego z boczkiem. Oczywiście boczek nie może być bardzo tłusty. 
Pieczone kotlety mielone
Ilość sztuk: 20
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie

Składniki na kotlety mielone z boczkiem z piekarnika:

  • 1 kg mielonej łopatki wieprzowej
  • 500 g niezbyt tłustego boczku
  • 2 jajka
  • duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 3 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
  • 2 łyżeczki soli
  • 100 ml zimnej wody
  • mąka pszenna do obtoczenia

Dodatkowo:

  • garść suszonych grzybów
  • kilka łyżek tłuszczu do smażenia

Jak zrobić kotlety mielone z boczkiem z piekarnika?

  1. Suszone grzyby zalać 400 ml gorącą wodą i odstawić na około 10 minut. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki, wody po moczeniu nie wylewać.
  2. Boczek pokroić w cienkie słupki, cebulę w drobną kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę.
  3. Mięso mielone wymieszać z pozostałymi składnikami. Wyrabiać dłonią do czasu, aż powstanie zwarta masa, z której da się robić kotlety.
  4. Uformować średniej wielkości kotlety i obtoczyć je w mące.
  5. Kotlety krótko obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni.
  6. Obsmażone kotlety włożyć do żaroodpornego naczynia, a w wolne przestrzenie wrzucić po kilka kawałków grzybów. Kotlety podlać wodą po moczeniu grzybów. 
  7. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 50 minut.
  8. Jeśli chcemy zrobić sos z soku po upieczeniu kotletów to, należy razem z kawałkami grzybów przelać go do rondelka i zagotować. Dodać 50 ml śmietany 30%, przyprawić pieprzem i ewentualnie solą do smaku, gotować na małej mocy palnika, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję sosu. 
  9. Kotlety podawać na ciepło z ulubioną surówką, ziemniakami, kaszą lub ryżem. Świetnie smakują również po wystudzeniu na kanapce.

    Zobacz również: kotlety mielone z karkówki.

Komentarze

  1. Bardzo lubię dodatek pieczarek do wszelakich mięs, ta propozycja mnie oczarowała.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na ciasto mielone!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *