Praliny kokosowe rafaello z migdałami
Pyszne i do tego zdrowe praliny kokosowe z migdałami, które można podawać nawet dzieciom. Domowe rafaello jest bardzo łatwe do wykonania i świetnie smakuje. Kulki kokosowe z migdałami w smaku zbliżone są do znanych kulek rafaello, ale zdecydowanie mniej słodkie.
Praliny kokosowe z migdałami mogą być jedzone przez osoby będące na
diecie bezglutenowej i bezmlecznej. Praliny kokosowe rafaello mogą również spożywać
wegetarianie. Praliny nie są zbyt słodkie, aby były słodsze, należy dodać
więcej cukru pudru. Nie polecam dodawania więcej miodu, gdyż miód przejmie
smak i praliny będą mało kokosowe. Miód w temperaturze pokojowej może łatwo
się rozpuszczać i praliny mogą być zbyt miękkie. Gotowe
domowe rafaello najlepiej przechowywać w lodówce.
Do formowania kulek można zaprosić dzieci, gdyż jest to bardzo łatwa i
przyjemna czynność.
Przepis na praliny kokosowe rafaello
Składniki na praliny kokosowe z migdałami:
- 100 g wiórków kokosowych
- 60 - 100 g płatków migdałowych
- 200 ml mleczka kokosowego (tylko gęsta część)
- 2 łyżki miodu naturalnego
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub 2 łyżki amaretto
- cukier puder do smaku
Dodatkowo:
- 20 sztuk całych migdałów
- wiórki kokosowe do obtoczenia pralin
Jak zrobić praliny kokosowe z migdałami?
- Wszystkie składniki rozdrobnić blenderem, aby powstała gęsta lepiąca się masa kokosowa. Mleczko kokosowe powinno być 82% i do pralin użyć tylko gęstą jego część. Mleczko przed robieniem masy wstawić na 30 minut do lodówki, wtedy łatwo oddzielimy gęstą warstwę od płynu.
- Ilość cukru pudru dostosować do swoich upodobań.
- Masę kokosową przed robieniem pralin wstawić na godzinę do lodówki, wtedy kulki będą lepiej się formowały.
- Całe migdały sparzyć wrzątkiem i obrać z brązowej skórki.
- Z masy formować małe kulki wciskając do środka migdał. Kulki obtoczyć w wiórkach kokosowych.
- Praliny wstawić na co najmniej 2 godziny do schłodzenia.
pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń