Murzynek z bitą śmietaną

/ 8

Murzynek to ciasto, które zawsze wychodzi, jest bardzo aromatyczne i wilgotne. Idealny deser na każdą okazję, a szczególnie, gdy chcemy zrobić przyjemność bliskiej osobie. Murzynek z bitą śmietaną bardzo łatwo się robi, a jego rewelacyjny smak nie zmienił się od czasów mojej młodości.

Ciasto czekoladowe
Przepis na murzynka pochodzi ze starego zeszytu i jedyne co w nim zmieniłam to ilość cukru z 2 szklanek na 1,5 i margarynę zastąpiłam masłem, gdyż 2 szklanki cukru to zdecydowanie zbyt dużo.

Murzynek świetnie smakuje w wersji podstawowej, czyli tylko z polewą, ale polecam podać go z dodatkiem bitej śmietany i sosem lub konfiturą z truskawek. U mnie sos był robiony z mrożonych truskawek. Murzynek rewelacyjnie sprawdza się do przekładania kremami, gdyż sam w sobie jest wilgotny i nie wymaga dodatkowego nasączenia. Po wystudzeniu nie kruszy się i bardzo dobrze się kroi.

Ciasto czekoladowe z bitą śmietaną
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania 30 minut + pieczenie
Forma o wymiarach: 29 cm x 24 cm x 7 cm lub tortownica o średnicy 28 cm

Składniki na murzynka z bitą śmietaną:

  • 200 g masła
  • 1/2 szklanki mleka lub wody
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao naturalnego
  • 5 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 krople aromatu rumowego

Polewa:

  • 100 g czekolady z co najmniej 45% kakao
  • 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego lub masła
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego

Bita śmietana:

  • 330 ml śmietanki 30% (schłodzić)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • śmietan-fix (opcjonalnie)
Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.

Jak zrobić murzynka z bitą śmietaną?

  1. Masło, mleko, cukier i kakao podgrzać do całkowitego rozpuszczenia się cukru i wystudzić.
  2. Do wystudzonej masy dodać żółtka, następnie przesianą mąkę z proszkiem i wymieszać do połączenia się składników.
  3. Na koniec dodać ubitą z białek na sztywno pianę i delikatnie wymieszać.
  4. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.
  5. Po wystudzeniu ciasto polać polewą i udekorować bitą śmietaną. Murzynek świetnie również smakuje z sosem zrobionym z truskawek.

Polewa czekoladowa:

  1. Składniki polewy roztopić w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Miska nie powinna dotykać do lustra wody.
  2. Roztopione składniki mieszać do uzyskanie jednolitej polewy.
  3. Polewą polać wystudzone ciasto.

Bita śmietana:

  1. Śmietanę ubijać na wolnych obrotach miksera pod koniec dodawać po łyżce cukier puder.
  2. Jeśli ciasto będzie dłużej przechowywane lub przewożone do ubijanej śmietany można dodać śmietan-fix, wtedy ubita śmietana dłużej zachowa swój kształt.
  3. Ubitą śmietaną udekorować ciasto i schłodzić.
Zobacz również: ciasto czekoladowe z kremem budyniowym.

Komentarze

  1. takie ciasta to ja lubię!

    OdpowiedzUsuń
  2. jadłam murzynka od dziecka, kojarzy mi się z babcią, musze zrobić :-0

    OdpowiedzUsuń
  3. Już sto lat nie jadłem takiego klasycznego murzynka! Trzeba będzie nadrobić! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Murzynek wygląda po królewsku,pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto jest proste w przygotowaniu a zawsze dobrze smakuje

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *