Racuchy drożdżowe na jogurcie

Lekkie i puszyste racuchy drożdżowe na jogurcie to idealne danie na śniadanie lub podwieczorek. Uwielbiają je zarówno dzieci, jak i dorośli. Prosty i łatwy do przygotowania posiłek, który z odpowiednimi dodatkami staje się pyszną przekąską.

Racuchy z bitą śmietaną, malinami i borówkami
Nawet najprostsze danie może stać się niezapomnianym, jeśli podamy je z odpowiednio dobranymi smakowo i jakościowo dodatkami. Zawsze staram się, aby na zimę były zrobione jakieś domowe przetwory, ale w tym roku jakoś mi nie wyszło i muszę sięgnąć po te ze sklepu. W poszukiwaniu sklepu online z domowymi przetworami i wyrobami trafiłam do spiżarni Restauracji Schronisko Smaków Magda Gessler w Bukowinie Tatrzańskiej i zapragnęłam spróbować Pani Magdy Gessler smaków.

Przyznam się, że w spiżarni jest z czego wybierać, oprócz domowych wyrobów i przetworów, można w niej dostać również wysokiej jakości produkty sprowadzane prosto z Włoch. Idealne miejsce na zrobienie przedświątecznych zakupów, zarówno tych potrzebnych do przygotowania świątecznych potraw, jak i prezentów dla bliskich.

W związku z okresem sprzyjającym przeziębieniu skusiłam się na syrop z malin. Zrobiony on jest tylko z 2 składników, gdzie na 100 ml syropu wykorzystano 75 g malin. Dodatkowo zaopatrzyłam się w pigwę z imbirem i cynamonem, która jest świetnym dodatkiem do rozgrzewającej herbaty. Oba te produkty sprawiły, że zwykłe racuchy stały się niezapomnianym daniem. Syrop nadał cudownego malinowego smaku śmietance, a pigwa herbacie, która rozgrzała i uzupełniła cały posiłek.
Racuchy, syrop malinowy i pigwa z cynamonem
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 15 minut + wyrastanie i smażenie

Składniki na drożdżowe racuchy na jogurcie:

(składniki o temperaturze pokojowej)
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 2 łyżki syropu z malin 
  • 200 ml śmietanki 30% (schłodzić)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • świeże maliny i borówki
  • masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić racuchy drożdżowe na jogurcie?

  1. W lekko podgrzanym mleku rozmieszać pokruszone drożdże, łyżkę mąki, łyżeczkę cukru i przykryć ręcznikiem papierowym. Odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże podwoiły objętość.
  2. Do przesianej mąki dodać wyrośnięte drożdże, jajka roztrzepane z cukrem, jogurt, roztopione masło i sól. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby ciasto podwoiło objętość.
  3. Smażyć na umiarkowanie rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu. Łyżką formować niezbyt duże racuszki. Łyżkę moczyć w zimnej wodzie, aby ciasto łatwiej odklejało się od łyżki.
  4. Racuchy nie chłoną mocno tłuszczu, gdyż dodane jest w nich masło.
  5. Smażyć do przyrumienienia się racuszków z każdej strony. Najlepiej usmażyć najpierw jednego, aby wyczuć czas ich smażenia.
  6. Śmietankę przed podaniem ubić na sztywno z cukrem pudrem, następnie wmieszać w nią delikatnie syrop z malin. 
  7. Ubitą śmietanę podawać do lekko wystudzonych racuszków razem ze świeżymi malinami i borówkami oraz rozgrzewającą herbatą z dodatkiem pigwy z imbirem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *