2021-02-20

Ciasto drożdżowe

Przepis na pyszne ciasto drożdżowe, które smakuje jak u mamy. Delikatna i puszysta struktura ciasta drożdżowego od razu po upieczeniu. Ciasto świetnie sprawdzi się na śniadanie lub podwieczorek z ulubioną konfiturą i kubkiem gorącego kakao.

Pyszna drożdżówka z dżemem
Niezbyt słodka, rozpływająca się w ustach drożdżówka, którą pamiętam z dzieciństwa. Placek drożdżowy robiony był prawie zawsze z samych żółtek i koniecznie z roztopionym masłem, dzięki czemu jego struktura była delikatna i krucha. Nie ma chyba nic przyjemniejszego niż zapach pieczonego ciasta drożdżowego unoszący się w kuchni, szczególnie zimą.

Ciasto drożdżowe jest dość łatwym do przygotowania ciastem, ale wymaga nieco cierpliwości i czasu. Nie można się spieszyć podczas wyrabiania ciasta ani skracać czasu jego wyrastania. Wypieki drożdżowe będą udane, jeśli cały proces wyrabiania i wyrastania odbędzie się w ciepłym i bez przeciągów pomieszczeniu. Ważne jest również, aby nie przesadzić z podsypywaniem mąki podczas wyrabiania, gdyż im więcej dodamy mąki, tym ciasto będzie twardsze. Samo wyrabianie sprawia, że ciasto staje się gładkie i zaczyna odklejać się od dłoni. Zagniatanie ciasta drożdżowego u mnie zazwyczaj trwa około 15 - 20 minut.
Drożdżówka z konfiturą
Ilość porcji: 15
Czas przygotowania: 30 minut + wyrastanie i pieczenie
Forma o wymiarach: 14 cm x 28 cm x 7 cm

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 110 g masła
  • 150 ml mleka

Dodatkowo:

  • około 1/2 szklanki mąki do podsypywania przy wyrabianiu ciasta
  • 2 łyżki ciepłego mleka
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić ciasto drożdżowe?

  1. W ciepłym mleku rozmieszać drożdże, łyżeczkę cukru, łyżkę mąki, przykryć ręcznikiem papierowym i odstawić w ciepłe miejsce, aby drożdże urosły. Mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące, gdyż w gorącym drożdże nie wyrosną.
  2. Do przesianej mąki wmieszać wyrośnięte drożdże i roztrzepane z cukrem jajko i żółtka. Wstępnie wymieszać łyżką.
  3. Do ciasta dodać roztopione zimne masło i zagnieść jednolite, odklejające się od dłoni ciasto. Zagniatać około 15 - 20 minut.
  4. Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Czas wyrastania zależy od temperatury pomieszczenia, aby go przyspieszyć, można ciasto wstawić do nagrzanego wcześniej do 50 stopni C piekarnika. Piekarnik wyłączyć, pozostawiając tylko światełko.
  5. Po wyrośnięciu, ciasto delikatnie zagnieść i włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta w formie nie powinno być więcej niż 3/4 jej wysokości. Formę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia.
  6. Wyrośnięte ciasto delikatnie posmarować ciepłym mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 35 - 40 minut. Jeśli drożdżówka zbyt szybko się zapieka, należy przykryć ją papierem do pieczenia.
  7. Upieczone ciasto wyjąć z formy i wystudzić na kratce.
  8. Upieczoną drożdżówkę, aby zbyt szybko nie wysychała najlepiej przechowywać przykrytą ściereczką.

    Zobacz również: strucla drożdżowa z jabłkami.

3 komentarze:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

Drukuj

strzałka do góry