Kruche ciasteczka z konfiturą

/ 2

Kruche ciasteczka z konfiturą na pyszny deser do kawy. Chrupiąca i łatwa do przygotowania słodka przekąska, którą można podać zarówno domownikom, jak i gościom. Kruche ciasteczka bardzo dobrze się przechowują i nie tracą swojej chrupkości.

Ciastka kruche z polewą z czekolady
Nie ma chyba nic lepszego niż własnoręcznie przygotowane kruche ciasteczka z konfiturą. Na ciastka kruche potrzeba niewiele składników, nie zawierają żadnych konserwantów ani poprawiaczy smaku i wyglądu. Umiarkowana ilość cukru i dowolnie wybrany smak konfitury, powinien zachęcać do ich wykonania. Ciasteczka można również przygotować bez dodatku konfitury, wtedy proponuję nieco krócej piec, gdyż będą cieńsze. Ciastka po wystudzeniu można przechowywać w zamkniętym pojemniku, najlepiej w chłodnym i suchym miejscu.
Ciastka kruche z dżemem

Liczba porcji: 20
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie

Składniki na kruche ciasteczka z konfiturą:

  • 300 g mąki krupczatki lub mąka pszenna typ 650
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100 g masła (schłodzić)
  • 1 jajko
    Dodatkowo:
  • 3 - 4 łyżki konfitury (u mnie wiśniowa)
    Polewa z czekolady:
  • 50 g czekolady deserowej
  • 20 g masła lub śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego

Jak zrobić kruche ciasteczka z konfiturą?

  1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem.
  2. Do mąki dodać zimne masło i posiekać nożem na drobne kawałeczki.
  3. Następnie dodać jajko i szybko zagnieść jednolite ciasto. Ciasta zbyt długo nie zagniatać, gdyż mocno ociepli się i trudno będzie wycinać ciastka, a po upieczeniu ciasteczka mogą być twarde.
  4. Ciasto po zagnieceniu można na chwilę włożyć do schłodzenia.
  5. Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wykroić z niego parzystą liczbę okrągłych plasterków. Plasterki mogą być wszystkie o jednakowej średnicy lub pół większych i pół nieco mniejszych. U mnie część miała 7 cm, a część 5 cm.
  6. Konfiturę wyłożyć na sitko, aby odsączyć nadmiar płynu, powinna zostać gęsta masa owocowa.
  7. Na większy plasterek układać po łyżeczce konfitury i przykrywać mniejszym, lekko go dociskając.
  8. Ciasteczka układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując około 2 cm odstępy.
  9. Piec w piekarniku nagrzanym (góra-dół) do 180 stopni C przez około 18 - 20 minut, do lekkiego przyrumienienia.
  10. Po wystudzeniu polać polewą z roztopionych w kąpieli wodnej podanych wyżej składników lub oprószyć cukrem pudrem.

    Zobacz również: ciasteczka maślane z dodatkami.

Komentarze

  1. Bardzo dobre kruche ciasteczka. Też zaczęłam od konfitury wiśniowej i już się zastanawiam jaką wybrać następnym razem:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *