Sernik z brzoskwiniami na biszkopcie

/ 2

Kremowy sernik z brzoskwiniami na biszkopcie. Pyszne ciasto na deser, które łączy w sobie puszysty biszkopt i delikatny, wilgotny sernik. Czekoladowa polewa i brzoskwinie idealnie łączą oba smaki. Odpowiednie ciasto na każdą okazję.

Sernik z polewą
Serników robię sporo, piekę również dość często biszkopty, ale po raz pierwszy upiekłam oba jednocześnie. Obawiałam się nieco, że po obróceniu ciężki sernik zbyt mocno przygniecie delikatny biszkopt, ale nic takiego się nie wydarzyło. Obie warstwy zachowały swój kształt i cieszyły zarówno oczy, jak i podniebienie. Na pewno jeszcze nie raz przygotuję taki odwrócony sernik z brzoskwiniami na biszkopcie, gdyż domownikom bardzo smakował i prosili o więcej.
Biszkopt z serem i polewą
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 50 minut + pieczenie
Forma o wymiarach: 29 cm x 24 cm na 7 cm

Składniki na sernik z brzoskwiniami na biszkopcie:

  • 1 kg mielonego białego sera twarogowego (tłusty lub półtłusty)
  • 150 g masła
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru (40 g)
  • 1 łyżka soku z cytryny

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki mąki (wymieszanej pół na pół pszennej z ziemniaczaną)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu

Polewa:

  • 100 g czekolady z co najmniej 45% kakao
  • 50 ml śmietanki 30% lub 50 g masła
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego

Dodatkowo:

  • duża puszka brzoskwiń
  • płatki migdałowe do posypania
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak przygotować sernik z brzoskwiniami na biszkopcie?

  1. Brzoskwinie wyjąć z zalewy, osuszyć i pokroić w plasterki.
  2. Masło utrzeć z cukrem prawie do białości.
  3. Następnie nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku, budyń, sok z cytryny i po łyżce mielony ser. Miksować do czasu połączenia się składników.
  4. Białka ubić na sztywną pianę i przy pomocy łyżki delikatnie wymieszać z masą serową.
  5. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i powciskać w nią kawałki brzoskwiń.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 60 minut.
  7. Na upieczony gorący sernik wyłożyć masę biszkoptową i delikatnie wyrównać. Powierzchnia sernika ma być zapieczona, nie powinna być rzadka.
  8. Piec około 25 - 30 minut, do suchego patyczka. Jeśli na biszkopcie po upieczeniu będzie zapieczona słodka skórka, to najlepiej ją delikatnie nożem ściąć, gdyż po obróceniu i tak przyklei się do deski lub talerza.
  9. Po wyłączeniu piekarnika odczekać około 10 minut, po czym sernik wyjąć, wystudzić i schłodzić.
  10. Sernik wyjąć z foremki, obracając ją do góry dnem i odkleić delikatnie papier. Biszkopt powinien znaleźć się na spodzie.
  11. Polać polewą i posypać płatkami migdałów.
Biszkopt:
  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, dodając po łyżce cukier.
  2. Pod koniec ubijania piany, dodawać po jednym żółtku, dodać również ocet i miksować na wolnych obrotach do połączenia się składników.
  3. Następnie delikatnie wmieszać łyżką mąki, przesiane z proszkiem do pieczenia.
  4. Masę wyłożyć na upieczony sernik i piec około 30 minut.
Polewa:
  1. Składnik na polewę rozpuścić w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą.
  2. Polewę mieszać, aż będzie jednolita i lśniąca. Uważać, aby nie przegrzać.
  3. Polewą od razu polać sernik.

    Zobacz również: sernik z brzoskwiniami i mascarpone.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na rynku lokalnym. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady