Sernik z brzoskwiniami na biszkopcie

/ 2

Kremowy sernik z brzoskwiniami na biszkopcie. Pyszne ciasto na deser, które łączy w sobie puszysty biszkopt i delikatny, wilgotny sernik. Czekoladowa polewa i brzoskwinie idealnie łączą oba smaki. Odpowiednie ciasto na każdą okazję.

Sernik z polewą
Serników robię sporo, piekę również dość często biszkopty, ale po raz pierwszy upiekłam oba jednocześnie. Obawiałam się nieco, że po obróceniu ciężki sernik zbyt mocno przygniecie delikatny biszkopt, ale nic takiego się nie wydarzyło. Obie warstwy zachowały swój kształt i cieszyły zarówno oczy, jak i podniebienie. Na pewno jeszcze nie raz przygotuję taki odwrócony sernik z brzoskwiniami na biszkopcie, gdyż domownikom bardzo smakował i prosili o więcej.
Biszkopt z serem i polewą
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 50 minut + pieczenie
Forma o wymiarach: 29 cm x 24 cm na 7 cm

Składniki na sernik z brzoskwiniami na biszkopcie:

  • 1 kg mielonego białego sera twarogowego (tłusty lub półtłusty)
  • 150 g masła
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru (40 g)
  • 1 łyżka soku z cytryny

Biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3/4 szklanki mąki (wymieszanej pół na pół pszennej z ziemniaczaną)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu

Polewa:

  • 100 g czekolady z co najmniej 45% kakao
  • 50 ml śmietanki 30% lub 50 g masła
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego

Dodatkowo:

  • duża puszka brzoskwiń
  • płatki migdałowe do posypania
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak przygotować sernik z brzoskwiniami na biszkopcie?

  1. Brzoskwinie wyjąć z zalewy, osuszyć i pokroić w plasterki.
  2. Masło utrzeć z cukrem prawie do białości.
  3. Następnie nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku, budyń, sok z cytryny i po łyżce mielony ser. Miksować do czasu połączenia się składników.
  4. Białka ubić na sztywną pianę i przy pomocy łyżki delikatnie wymieszać z masą serową.
  5. Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i powciskać w nią kawałki brzoskwiń.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 60 minut.
  7. Na upieczony gorący sernik wyłożyć masę biszkoptową i delikatnie wyrównać. Powierzchnia sernika ma być zapieczona, nie powinna być rzadka.
  8. Piec około 25 - 30 minut, do suchego patyczka. Jeśli na biszkopcie po upieczeniu będzie zapieczona słodka skórka, to najlepiej ją delikatnie nożem ściąć, gdyż po obróceniu i tak przyklei się do deski lub talerza.
  9. Po wyłączeniu piekarnika odczekać około 10 minut, po czym sernik wyjąć, wystudzić i schłodzić.
  10. Sernik wyjąć z foremki, obracając ją do góry dnem i odkleić delikatnie papier. Biszkopt powinien znaleźć się na spodzie.
  11. Polać polewą i posypać płatkami migdałów.
Biszkopt:
  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, dodając po łyżce cukier.
  2. Pod koniec ubijania piany, dodawać po jednym żółtku, dodać również ocet i miksować na wolnych obrotach do połączenia się składników.
  3. Następnie delikatnie wmieszać łyżką mąki, przesiane z proszkiem do pieczenia.
  4. Masę wyłożyć na upieczony sernik i piec około 30 minut.
Polewa:
  1. Składnik na polewę rozpuścić w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą.
  2. Polewę mieszać, aż będzie jednolita i lśniąca. Uważać, aby nie przegrzać.
  3. Polewą od razu polać sernik.

    Zobacz również: sernik z brzoskwiniami i mascarpone.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *