Kasza pęczak z pieczarkami

/ 2

Kasza pęczak z pieczarkami to sycące i pyszne danie nie tylko dla wegetarian. Kasza jęczmienna jest smacznym i pożywnym dodatkiem również do obiadu. Zdrowy, a do tego szybki i prosty do przygotowania posiłek, odpowiedni jest zarówno dla dzieci, jak i osób dorosłych.

Kasza jęczmienna z pieczarkami do obiadu
Kasza jęczmienna pęczak jest gruboziarnista, dlatego jest sycąca i pożywna. Po jej zjedzeniu nie robimy się szybko głodni, gdyż powoli jest trawiona przez nasz organizm. Kasza jest bardzo zdrowa i ma dobroczynne działanie na nasz przewód pokarmowy i dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Kasza pęczak bogata jest w witaminy z grupy B, magnez i selen, a dodatkowo dobroczynnie wpływa na poziom cholesterolu i pracę jelit.

Jestem za zróżnicowanym sposobem odżywiania i dobrze jest jeść wszystko, ale z umiarem. Dlatego warto, zamiast ziemniaków i ryżu wprowadzić do menu 1 - 2 razy w tygodniu właśnie kaszę. Nie dość, że będzie urozmaicenie, to jeszcze z korzyścią dla naszego zdrowia.

Kasza pęczak z pieczarkami jest bardzo smaczna sama w sobie, ale jeśli trzeba, można do niej dodać boczek lub inne mięso i będzie bardziej kalorycznym posiłkiem dla osób lubiących mięso, a także ciężko pracujących.
Kasza pęczak na obiad z pieczarkami
Liczba porcji: 3 - 4
Czas przygotowania: 30 minut

Przepis na kaszę pęczak z pieczarkami:

  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej pęczak
  • 500 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • sól do smaku
  • 2 łyżki masła
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 3 szklanki wody
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić kaszę pęczak?

  1. Wodę zagotować z łyżeczką soli i wsypać do niej pęczak.
  2. Gotować na małej mocy palnika pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie sprawdzić, jeśli ziarna są miękkie, to wyłączyć i odstawić pod przykryciem, aby pęczak doszedł i wchłoną cały płyn. W zależności od jakości pęczaku czasami trzeba dodać nieco wrzącej wody, a innym razem odkryć garnek i odparować jej nadmiar. Na początku gotowania pilnować, aby nie wykipiał.
  3. Pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na maśle, aż się delikatnie przyrumienią. Przyprawić majerankiem, pieprzem ziołowym i solą.
  4. Cebulę obrać, drobno posiekać i podsmażyć na oleju.
  5. Gdy cebula będzie usmażona, dodać do niej pieczarki i chwilę razem smażyć. 
  6. Następnie do kaszy dodać pieczarki, wymieszać, przykryć i odstawić na 5 minut.
  7. Kasza pęczak z pieczarkami idealnie pasuje do obiadu z mięsem, zamiast ziemniaków lub ryżu. Może również stanowić samodzielne danie dla wegetarian.
  8. Sama kasza z pieczarkami świetnie sprawdzi się na pożywną i dość lekkostrawną kolację.

    Zobacz również: mięso pieczone z kaszą pęczak i warzywami.

Komentarze

  1. Kaszę pęczak wszyscy u mnie bardzo lubią, w wersji z pieczarkami jest bardzo smaczna :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *