Ciasto Aniołek

Ciasto Aniołek jest pyszne i proste do wykonania, ale wymaga kilku godzin, aby było mięciutkie i odpowiednio smakowało. Placki z dodatkiem amoniaku przekładane są pyszną masą śmietanową, pod której wpływem placki miękną i ciasto staje się delikatne. Idealne ciasto na każdą okazję.

Ciasto z kremem
Ciasto Aniołek jest jednym z tych ciast, przy których za bardzo się nie narobisz, a efekt wizualny i smakowy jest rewelacyjny. Niby oddzielne pieczenie blatów z amoniakiem do ciasta zajmie nieco czasu, ale w tym przypadku jest to praca taśmowa. Zanim upiecze się jeden placek, można na papierze rozwałkować następny, a zanim wystygną upieczone blaty do ciasta to, można ugotować krem do przełożenia. Kremu lepiej nie gotować wcześniej, gdyż placki trzeba przekładać ciepłym kremem. Ciasto przekładane kremem nabierze odpowiedniego smaku, dopiero gdy blaty z ciasta zmiękną, a krem zastygnie. 

Ciasto Aniołek już samą nazwą idealnie wpasowuje się w Święta Bożego Narodzenia i swoim delikatnym smakiem na pewno uwieńczy każdy świąteczny obiad. Ciasto z amoniakiem jest umiarkowanie słodkie, mięciutkie i bardzo dobrze się kroi. Wielbiciele bardziej słodkich wypieków powinni wierzch ciasta posypać białą czekoladą, a nie tak jak ja, wiórkami kokosowymi.
Ciasto z amoniakiem i kremem
Liczba porcji: 24
Czas przygotowania: 45 minut + pieczenie
Forma o wymiarach: 22 cm x 35 cm x 7 cm

Przepis na ciasto Aniołek:

Ciasto na blaty:
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany 18%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/2 łyżeczki amoniaku
    Krem do ciasta Aniołek:
  • 700 ml mleka
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
    Dodatkowo:
  • wiórki kokosowe lub czekolada biała do posypania
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić ciasto Aniołek?

Ciasto:
  1. Masło roztopić i wystudzić.
  2. Do mąki dodać wszystkie składniki na blaty i zagnieść jednolite ciasto. Jeśli ciasto zbyt mocno się klei, to dodać nieco więcej mąki.
  3. Zagniecione ciasto podzielić na 4 równe części (najlepiej zważyć).
  4. Każdy kawałek ciasta rozwałkować na grubość 0,5 cm i włożyć na dno formy wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrym sposobem jest wałkować ciasto od razu na papierze, na którym wcześniej odcisnąć/zagiąć kształt zewnętrzny formy. W ten sposób łatwiej dopasujemy i przeniesiemy ciasto do formy.
  5. Każdy rozwałkowany placek piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 11 minut. Uważać, aby placków nie przepiec, placki powinny być upieczone, ale jeszcze białe. Cienkie placki podczas pieczenia urosną, ale niezbyt dużo.
  6. Upieczone placki wystudzić na kratce.
  7. Placki posmarować ciepłym kremem i wystudzić. Wierzch po wystudzeniu posypać wiórkami kokosowymi lub startą czekoladą.
  8. Ciasto schłodzić przez co najmniej 5 godzin, aby placki zmiękły, a masa zastygła.
Krem:
  1. Masło rozpuścić z cukrem i zagotować z mlekiem.
  2. Śmietanę roztrzepać z jajkami, cukrem waniliowym, mąką pszenną i ziemniaczaną.
  3. Roztrzepaną śmietanę wlać do gotującego się mleka i ciągle mieszając trzepaczką gotować do czasu, aż masa zacznie gęstnieć.
  4. Krem odstawić na około 4 minuty, następnie jeszcze ciepłym smarować każdy placek układając jeden na drugim.

    Zobacz również: miodownik z kremem z kaszy manny.

Komentarze

  1. O widzisz, to ciasto mogłam upie na taty urodziny, bo dzisiaj kończy 79 lat

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak lekko i kusząco. Na dodatek kokosowe. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj idealny. Z chęcią spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto wygląda pięknie i sam przepis też zapowiada się pysznie. Na pewno wypróbuję je na święta.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie. Wypróbuję na Sylwestra. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na rynku lokalnym. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady