Sernik z jabłkami

Sernik z jabłkami to pyszne ciasto, które świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. Rewelacyjne połączenie smaku jabłek z serem i czekoladą na kruchym cieście. Sernik z jabłkami na kruchym spodzie dobrze się kroi po schłodzeniu i fajnie wygląda wśród innych świątecznych wypieków. Prosty przepis na sernik z jabłkami.

Ciasto z serem, jabłkami i czekoladą
Sernik z jabłkami dość długo czekał w kolejce, aż go zrobię. Zawsze wybierałam coś innego, gdyż wydawał się dość pracochłonny. Byłam w błędzie, zanim robot utrze jajka z cukrem, można zagnieść ciasto kruche i wyłożyć nim formę. Jeśli mamy w domu pomocnika, który obierze jabłka do ciasta, to dalsza praca jest już znikoma i pozostaje tylko czekać, aż sernik z jabłkami się upiecze i wystudzi. Po wystudzeniu sernika koniecznie trzeba polać go czekoladą, gdyż to ona łączy wszystko i podkreśla smak sera i jabłek.

Sernik z jabłkami na kruchym cieście wymaga wykorzystania raczej twardych jabłek, aby zbyt szybko pod wpływem wysokiej temperatury się nie rozpadły. Do polewy polecam czekoladę deserową, gdyż zawiera ona więcej kakao i zazwyczaj jest mniej słodka od mlecznej. Jeśli jednak lubicie bardzo słodkie wypieki, to czekolada mleczna sprawi, że sernik z jabłkami będzie bardziej słodki. Osobiście wolę ciasta i desery o umiarkowanej słodyczy.
Sernik z jabłkami i czekoladą
Liczba porcji: 20
Czas przygotowania: 40 minut + pieczenie
Forma o wymiarach: 29 cm x 24 cm x 7 cm

Przepis na sernik z jabłkami:

Ciasto kruche:

  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g masła (schłodzić)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany 18%

Masa serowa:

  • (składniki o temperaturze pokojowej)
  • 1 kg mielonego sera białego tłustego lub półtłustego
  • 3 jajka
  • 2 białka, które pozostały z ciasta kruchego
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g)
  • 3 łyżki śmietany 18%

Polewa:

  • 100 g czekolady z zawartością co najmniej 50% kakao
  • 4 łyżki śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego (opcjonalnie)
    Dodatkowo:
  • 500 g jabłek (3 szt.)
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić sernik z jabłkami?

Ciasto kruche:
  1. Zimne masło posiekać z pozostałymi składnikami i zagnieść szybko jednolite ciasto. Ciasta zbyt długo nie zagniatać, gdyż zacznie się mocno kleić i trudno będzie z nim dalej pracować.
  2. Ciastem wykleić i wyrównać spód formy wyścielonej wcześniej papierem do pieczenia.
  3. Na czas przygotowywania jabłek i masy serowej, formę z ciastem wstawić do lodówki.
Masa serowa:
  1. Jajka i białka utrzeć z cukrem, aby cukier całkowicie się rozpuścił.
  2. Następnie w masę z jajek stopniowo w miksować rozpuszczone i wystudzone masło. Jeśli mamy bardzo tłusty ser, to masła dodać tylko połowę.
  3. Nie przerywając miksowania dodawać partiami ser i miksować do czasu połączenia się z wcześniej dodanymi składnikami.
  4. Na koniec dodać śmietanę i budyń, krótko miksować.
Polewa:
  1. Składniki na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita i lśniąca konsystencja.
Jabłka:
  1. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na plastry o grubości około 1 cm.
Pieczenie sernika z jabłkami:
  1. Jabłka rozłożyć równomiernie na ciasto kruche i wyłożyć na nie masę z sera, którą wyrównać.
  2. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 190 stopni C około 60 minut.
  3. Powierzchnia upieczonego sernika powinna być sucha i lekko przyrumieniona. Jeśli wierzch sernika zbyt mocno się zapieka, to przykryć papierem do pieczenia.
  4. Po upieczeniu sernik wystudzić, a następnie schłodzić.
  5. Zimny sernik polać polewą i ponownie schłodzić. Na polewie można zrobić widelcem lub packą z ząbkami wzorki.

    Zobacz również: sernik z musem z gruszek.

Komentarze

  1. Przepis wygląda pysznie, no i jeszcze te jabłka. Uwielbiam wszelkiego rodzaju serniki, także myślę, że ten przepis trafi w mój gust. Bardzo chętnie go wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne ciasto, takie 2 w 1 można powiedzieć. :))

    OdpowiedzUsuń
  3. nie słyszałam o takim serniku. Jestem ciekawa smaku

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *