2021-12-04

Pierniczki od razu miękkie

Najlepszy przepis na pierniczki od razu miękki, które można zrobić tuż przed świętami. Pierniczki świąteczne z tego przepisu nie wymagają leżakowania i czekania, aż zmiękną, gdyż od razu po upieczeniu i wystudzeniu są mięciutkie i delikatne. Świetnie nadają się do pieczenia i dekorowania razem z dziećmi.

Pierniczki z czekoladą
Przepis na pierniczki od razu miękkie jest jednym z chętniej robionych przeze mnie świątecznych wypieków, gdyż ciasto można zagnieść wieczorem i włożyć do lodówki, a dopiero na dzień następny robić pierniczki. Pierniczki świąteczne wykonane według tej receptury od razu nadają się do jedzenia, gdyż są miękkie, nie wymagają leżakowania i można zrobić je nawet tuż przed świętami. Świąteczne pierniczki świetnie się przechowują, co niewątpliwie jest dodatkową ich zaletą. Pierniczki zamknięte w puszce lub słoiku nie tracą swego smaku ani aromatu.

Smak pierniczków świątecznych w dużej mierze zależy od użytej do ich przygotowania przyprawy do pierników. W sklepie najlepiej wybierać przyprawę do piernika bez dodatku mąki i cukru, chociaż wiem, że nie jest łatwo taką znaleźć. Zachęcam do zrobienia domowej przyprawy do piernika, wtedy w jej składzie będą odpowiednie przyprawy i zapłacimy za przyprawy, a nie za mąkę. 
Pierniczki świąteczne
Liczba porcji: 90 - 100
Czas przygotowania: 40 minut + pieczenie

Przepis na pierniczki od razu miękkie:

  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 200 g miodu naturalnego
  • 4 żółtka
  • 150 g gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka kakao naturalnego
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 20 - 30 g przyprawy do piernika (u mnie domowa przyprawa do piernika)
Do odmierzania używam: łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić pierniczki od razu miękkie?

  1. W rondelku rozpuścić masło, miód, kakao i przyprawę do piernika (nie gotować). Odstawić do wystudzenia.
  2. Do dużej miski wsypać mąkę, cukier puder, dodać żółtka i wymieszaną śmietanę z sodą, wstępnie wymieszać.
  3. Następnie wlać masło z miodem i przyprawami, może być lekko ciepłe, ale nie gorące. Wszystko dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, aby powstała gęsta i zwarta jednolita masa. Z masy uformować kulę, włożyć do miski, przykryć i wstawić na 10 - 12 godzin do lodówki.
  4. Masę podzielić na 4 części, jedną część pozostawić do wałkowania, a pozostałe trzymać w lodówce.
  5. Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 0,5 cm i wykrawać z niego foremką pierniczki. Podczas wałkowania stolnicę i wałek lekko podsypywać mąką.
  6. Pierniczki układać w 1 cm odstępach na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 170 stopni C około 12 - 15 minut, w zależności, jak grube będą wycięte pierniczki.
  8. Pierniczki po upieczeniu wystudzić i udekorować według uznania. U mnie pierniczki były tylko lekko pociągnięte pędzelkiem z czekoladą (100 g) rozpuszczoną z masłem (30 g).
  9. Pierniczki po upieczeniu są od razu miękkie i nie wymagają leżakowania. W pierniczkach podczas wykrawania można grubą słomką do napojów zrobić dziurkę, wtedy po upieczeniu będą nadawały się do powieszenia nawet na choince.

    Zobacz również: pierniczki z lukrem.

3 komentarze:

  1. Takiego przepisu potrzebowałam. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat na to jest teraz pora, szukam, a tu taki fajny przepis, dzięki

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeśli wychodzą miękkie to z chęcią skorzystam z przepisu. :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

Drukuj

strzałka do góry