Sernik z jabłkami
Sernik z jabłkami to pyszne ciasto, które świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. Sernik z czekoladą to rewelacyjne połączenie smaku jabłek z serem i czekoladą na kruchym cieście. Sernik z jabłkami na kruchym cieście dobrze się kroi po schłodzeniu i fajnie wygląda wśród innych świątecznych wypieków. Prosty przepis na sernik z jabłkami.
  Sernik z jabłkami dość długo czekał w kolejce, aż go zrobię. Zawsze
  wybierałam coś innego, gdyż wydawał się dość pracochłonny. Byłam w błędzie,
  zanim robot utrze jajka z cukrem, można zagnieść ciasto kruche i
  wyłożyć nim formę. Jeśli mamy w domu pomocnika, który obierze jabłka do
  ciasta, to dalsza praca jest już znikoma i pozostaje tylko czekać, aż
  sernik z jabłkami się upiecze i wystudzi. Po wystudzeniu sernika
  koniecznie trzeba polać go czekoladą, gdyż to ona łączy wszystko i podkreśla
  smak sera i jabłek.
  Sernik na kruchym cieście wymaga wykorzystania raczej
  twardych jabłek, aby zbyt szybko pod wpływem wysokiej temperatury się nie
  rozpadły. Sernik z czekoladą najlepszy jest z czekoladę deserową, gdyż zawiera ona więcej kakao
  i zazwyczaj jest mniej słodka od mlecznej. Jeśli jednak lubicie bardzo słodkie
  wypieki, to czekolada mleczna sprawi, że sernik z jabłkami będzie
  bardziej słodki. Osobiście wolę ciasta i desery o umiarkowanej słodyczy.
Przepis na sernik z jabłkami
Składniki na sernik z jabłkami:
Ciasto kruche pod sernik:
- 300 g mąki pszennej
 - 200 g masła (schłodzić)
 - 1/2 szklanki cukru pudru
 - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
 - 2 żółtka
 - 2 łyżki śmietany 18%
 
Masa serowa:
- (składniki o temperaturze pokojowej)
 - 1 kg mielonego sera białego tłustego lub półtłustego
 - 3 jajka
 - 2 białka, które pozostały z ciasta kruchego
 - 1 szklanka cukru
 - 200 g masła
 - 1 budyń śmietankowy bez cukru (40 g)
 - 3 łyżki śmietany 18%
 
Polewa do sernika:
- 100 g czekolady z zawartością co najmniej 50% kakao
 - 4 łyżki śmietanki 30%
 - 1 łyżeczka miodu naturalnego (opcjonalnie)
 
Dodatkowo:
- 500 g jabłek (3 szt.)
 
    Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5
      ml.
  
  Jak zrobić sernik z jabłkami?
Ciasto kruche:
- Zimne masło posiekać z pozostałymi składnikami i zagnieść szybko jednolite ciasto. Ciasta zbyt długo nie zagniatać, gdyż zacznie się mocno kleić i trudno będzie z nim dalej pracować.
 - Ciastem wykleić i wyrównać spód formy wyścielonej wcześniej papierem do pieczenia.
 - Na czas przygotowywania jabłek i masy serowej, formę z ciastem wstawić do lodówki.
 
Masa serowa:
- Jajka i białka utrzeć z cukrem, aby cukier całkowicie się rozpuścił.
 - Następnie w masę z jajek stopniowo wmiksować rozpuszczone i wystudzone masło. Jeśli mamy bardzo tłusty ser, to masła dodać tylko połowę.
 - Nie przerywając miksowania dodawać partiami ser i miksować do czasu połączenia się z wcześniej dodanymi składnikami.
 - Na koniec dodać śmietanę i budyń, krótko miksować.
 
Polewa do sernika:
- Składniki na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszać, aby powstała jednolita i lśniąca konsystencja.
 
Jabłka do sernika:
- Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na plastry o grubości około 1 cm.
 
Pieczenie sernika z jabłkami:
- Jabłka rozłożyć równomiernie na ciasto kruche i wyłożyć na nie masę z sera, którą wyrównać.
 - Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 190 stopni C około 60 minut.
 - Powierzchnia upieczonego sernika powinna być sucha i lekko przyrumieniona. Jeśli wierzch sernika zbyt mocno się zapieka, to przykryć papierem do pieczenia.
 - Po upieczeniu sernik wystudzić, a następnie schłodzić.
 - 
        Zimny sernik polać polewą i ponownie schłodzić. Na polewie można zrobić
        widelcem lub packą z ząbkami wzorki.
 



Przepis wygląda pysznie, no i jeszcze te jabłka. Uwielbiam wszelkiego rodzaju serniki, także myślę, że ten przepis trafi w mój gust. Bardzo chętnie go wypróbuję.
OdpowiedzUsuńFajne ciasto, takie 2 w 1 można powiedzieć. :))
OdpowiedzUsuńnie słyszałam o takim serniku. Jestem ciekawa smaku
OdpowiedzUsuń