Pieczony schab - domowa wędlina na kanapki

/ 7

Pieczony schab, czyli domowa wędlina na kanapki i nie tylko, którą łatwo przygotujesz w domu. Pieczony schab jest kruchy i soczysty, gdyż przygotowuje się go w rękawie do pieczenia. Domowa wędlina dobrze smakuje i przechowuje, bez dodatku sztucznych konserwantów i polepszaczy smaku.

Schab pieczony
Pieczony schab w rękawie świetnie sprawdza się nie tylko jako domowa wędlina na kanapki, ale i na ciepło w porze obiadowej. Schab pieczony w domu idealnie pasje również na talerz z przekąskami na święta. Wędlina upieczona w domu odpowiednia jest do położenia na kanapkę dzieciom na drugie śniadanie.

Schab do pieczenia powinien być średniej grubości, wtedy mamy większą pewność, że mięso jest z młodej sztuki. Jakość mięsa jest bardzo ważna, gdyż od niej zależy smak wędliny po upieczeniu.

Przygotowując schab do pieczenia, należy pozostawić wszelkie białe błonki i tłuszcz, gdyż dzięki nim mięso po upieczeniu jest soczyste. Dodatkowym czynnikiem wpływającym na soczystość schabu jest, pieczenie w rękawie do pieczenia z dodatkiem jabłka i cebuli. Ważne jest również, pozostawienie mięsa po upieczeniu w rękawie do całkowitego wystudzenia, aby wchłonęło część wytopionego z mięsa płynu.
Mięso na kanapki

Liczba porcji: 1100 g po upieczeniu
Czas przygotowania: 100 minut + marynowanie

Przepis na pieczony schab — domowa wędlina na kanapki:

  • 1,3 kg schabu wieprzowego
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 duże jabłko
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
    Dodatkowo:
  • rękaw do pieczenia

Jak zrobić pieczony schab — domowa wędlina na kanapki?

  1. Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i delikatnie nakłuć w kilku miejscach białą błonkę, która zazwyczaj jest na schabie.
  2. Sól wymieszać z cukrem i dokładnie natrzeć nią schab z każdej strony. Warto po natarciu schabu solą z cukrem nawet go wymasować, wtedy mięso po upieczeniu będzie delikatniejsze i soczyste. Mięso przykryć i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin.
  3. Po wyjęciu z lodówki schab natrzeć przyprawami i odstawić na około 50 minut, aby się ocieplił i mięso przeszło przyprawami.
  4. Przyprawione mięso obsmażyć na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony i włożyć do rękawa do pieczenia.
  5. Przed zamknięciem folii, mięso obłożyć przekrojonym jabłkiem i cebulą oraz rozgniecionym czosnkiem, wrzucić również liść laurowy i ziele angielskie. Po zamknięciu rękawa zrobić w nim z wierzchu igłą ze 2 dziurki, aby para wodna mogła się z niego wydostawać.
  6. Schab w folii piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 80 minut. Czas pieczenia zależy od wagi i grubości pieczonego kawałka schabu. Grubsze kawałki trzeba piec nieco dłużej.
  7. Po upieczeniu schabu od razu nie wyjmować z piekarnika i nie rozcinać folii. Mięso pozostawić w piekarniku przez 10 minut, aby zatrzymał się proces pieczenia.
  8. Schab można podać na ciepło lub po wyjęciu z piekarnika pozostawić w folii do całkowitego wystudzenia. Zimne mięso przechowywać pod przykryciem w lodówce.
  9. Można wykorzystywać pieczony schab na kanapki lub podawać na talerz z innymi przekąskami.

    Zobacz również: schab pieczony w musztardzie.

Komentarze

  1. Bardzo lubie pieczony schab. Planuje na święta zrobić

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny dodatek do potraw na świątecznym stole. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Święta to idealna okazji do upieczenia domowej wędliny, bez dodatkowych konserwantów i sztucznych składników.

    OdpowiedzUsuń
  4. Warto jest też wypróbować schab pieczony w mleku. Schab pieczony w mleku to świetny sposób na domową wędlinę. Dzięki pieczeniu w mleku mięso jest soczyste, delikatne i kruche. Dzięki uprzedniemu zamarynowaniu bardzo aromatyczne, i co ważne nie czuć w nim smaku mleka. Tak upieczony schab wykorzystuję również jako dodatek do obiadu.

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki domowy najlepszy. Dawno nie piekłam

    OdpowiedzUsuń
  6. Dobry przepis, schab najlepiej właśnie puec w rękawie lub pod pokrywką.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *