Ciasto z dżemem

Pieczone ciasto z dżemem jest bardzo łatwe do zrobienia i dobrze smakuje na deser. Prosty przepis na ciasto z dżemem przygotuje nawet osoba niezbyt doświadczona w pieczeniu ciasta. Ciasto z dżemem porzeczkowym jest umiarkowanie słodkie, miękkie i aromatyczne.

Ciasto czekoladowe z dżemem porzeczkowym
Ciasto z dżemem po upieczeniu jest miękkie i delikatnie wilgotne. Przepis na ciasto pieczone z dżemem jest w wersji prostej, gdyż jest tylko posypane cukrem pudrem. Proste ciasto z dżemem będzie bardziej świąteczne, jeśli przełożymy je np. kremem z mascarpone i polejemy polewą czekoladową.

Ciasto z dżemem porzeczkowym, najlepsze wychodzi z dżemem z czarnej porzeczki, ale można je również zrobić z dżemem borówkowym lub powidłami śliwkowymi. Umiarkowanie słodkie ciasto czekoladowe z dżemem sprawdzi się na co dzień, jaki i od święta.
Ciasto czekoladowe pieczone z dżemem
Liczba porcji: 20 porcji
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 60 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 293 kcal
(w tym: Białko - 5 g, Tłuszcze - 11 g, Węglowodany - 42 g)
Kategoria: ciasto, deser
Dieta: wegetariańska
Forma: 30 cm x 10 cm x 7 cm

Przepis na ciasto pieczone z dżemem

Składniki na ciasto z dżemem porzeczkowym:

  • 2 jajka
  • 170 g cukru (3/4 szklanki)
  • 105 g oleju rzepakowego (1/2 szklanki)
  • 250 ml mleka (1 szklanka)
  • 6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
  • 320 g mąki pszennej tortowej (2 szklanki)
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki kakao

  • Dodatkowo:

  • 2 łyżki cukru pudru do posypania
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić ciasto z dżemem?

  1. Jajka zmiksować z cukrem, aby powstała puszysta i jasna konsystencji.
  2. Nie przerywając miksowania wlewać cienkim strumieniem olej, a następnie mleko.
  3. Do jednolitej masy dodać dżem i krótko miksować.
  4. Mąkę, sodę i kakao wymieszać i wymieszać z płynną masą. Mąkę dodawać w kilku porcjach i krótko miksować na wolnych obrotach miksera, tylko do czasu połączenia się składników.
  5. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 175°C około 60 minut, do suchego patyczka.
  7. Upieczone ciasto z dżemem po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Zobacz również: szybki placek ze śliwkami.
Porada
Masy po dodaniu mąki zbyt długo nie mieszać, gdyż z mąki może uwolnić się dużo glutenu i upieczone ciasto będzie twarde.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Przepisy mają dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady