Ciasto z rodzynkami bez miksowania

Szybkie ciasto z rodzynkami bez miksowania idealnie pasuje do codziennej kawy lub herbaty na deser. Ciasto bez miksowania ma strukturę umiarkowanie słodkiej babki. Przepis na ciasto mieszane łyżką, które zrobisz w 15 minut.

Szybkie ciasto z rodzynkami
Przepis na ciasto z rodzynkami bez miksowania prosty i łatwy do wykonania. Jest to takie szybkie ciasto w 15 minut, które nie wymaga miksowania, gdyż jest to ciasto mieszane łyżką. Niezbyt słodki placek z rodzynkami, polany polewą czekoladową i posypany orzechami. Proste ciasto bez miksowania jest raczej babką niż puszystym biszkoptem.
Ciasto bez miksowania z rodzynkami
Liczba porcji: 20 porcji
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 285 kcal
(w tym: Białko - 6 g, Tłuszcze - 10 g, Węglowodany - 39 g)
Kategoria: ciasto, deser
Dieta: wegetariańska
Forma: 24 cm x 29 cm x 7 cm lub nieco mniejsza

Przepis na ciasto bez miksowania z rodzynkami

Składniki na ciasto z rodzynkami bez miksowania:

Składniki suche:

  • 320 g mąki pszennej typ 450 (2 szklanki)
  • 200 g cukru (niepełna szklanka)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 70 g rodzynek

Składniki mokre:

  • 4 jajka (L)
  • 8 łyżek oleju rzepakowego
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 200 ml mleka

Polewa do ciasta:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4 łyżki mleka

Dodatkowo:

  • 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Opis krok po kroku:

Jak zrobić ciasto z rodzynkami bez miksowania?

  1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z cukrem oraz cukrem z wanilią.
  2. Jajka roztrzepać rózgą, pod koniec dodając stopniowo olej.
  3. Gdy olej połączy się z jajkami, do masy wmieszać mleko i jogurt.
  4. Mokre składniki dodać do suchych i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać rodzynki.
  5. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać.
  6. Ciasto z rodzynkami piec w piekarniku nagrzany góra-dół do 180°C przez około 40 minut, do suchego patyczka.
  7. Ciasto wystudzić i polać polewą oraz posypać posiekanymi orzechami.

Polewa do ciasta:

  1. Składniki na polewę rozpuścić w kąpieli wodnej i dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita i lśniąca polewa.
  2. Składniki na polewę można również rozpuścić w mikrofali lub urządzeniu air fryer z funkcją rozmrażania.
  3. W obu przypadkach składniki co pewien czas mieszać i pilnować, aby nie przegrzać czekolady.
  4. Wystudzone ciasto polać plewą.
Zobacz również: ciasto mieszane łyżką.
Porada
Masę na ciasto mieszać tylko do czasu połączenia się składników.
Do ciasta, zamiast rodzynków można dodać inne suszone owoce lub orzechy.

Komentarze

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Przepisy mają dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady