Translate

czwartek, 23 marca 2017

Gulasz po meksykańsku

Gulasz to najprostsze i najłatwiejsze do przygotowania danie, dlatego dość często gości na moim stole. Staram się urozmaicać jego smak i dobierać składniki tak, aby wszystkim domownikom smakowało. Tym razem gulasz w stylu meksykańskim, czyli obowiązkowo z fasolą i kukurydzą, a do tego jeszcze dość pikantny.


gulasz z kuchni meksykańskiej

W codziennym gotowaniu staram się wybierać potrawy takie, które są smaczne i nie wymagają dużo wysiłku podczas przygotowania. Często powstają dania jednogarnkowe i gulasz jest właśnie takim daniem, co to nie narobisz się, a najesz do syta i w miarę zdrowo.

W tym gulaszu, aby skrócić czas przygotowania, wykorzystałam fasolę i kukurydzę z puszki, ale wiadomo, że najlepiej poświęcić czas i ugotować je samodzielnie. Jeśli chodzi o mięso, to w gulaszu dobrze sprawdza się łopatka wieprzowa, a w wersji mniej kalorycznej również szynka. Gulasz po meksykańsku oczywiście musi być odpowiednio pikantny, u mnie składniki podane są na umiarkowaną ostrość (2,5 w skali 5).

Od pewnego czasu, aby skrócić czas i koszt zakupu produktów używanych przeze mnie w przepisach, korzystam z serwisu Qpony.pl, który posiada bardzo dużo ofert z promocjami i kuponami rabatowymi z różnych sieci sklepów. Tym razem po porównaniu różnych ofert, dobre jakościowo produkty potrzebne do przygotowania tego dania, znalazłam w korzystnej cenie TUTAJ.
gulasz z kuchni meksykańskiej
 Składniki:

  • 1 kg łopatki lub szynki wieprzowej
  • 100 g boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czarnej lub czerwonej fasoli
  • 2 łyżki koncentratu lub przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka alkoholu
  • 1 łyżka kolendry
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub chili
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka masła
  • sól do smaku (u mnie 2 łyżeczki)
    gulasz z kuchni meksykańskiej
Przygotowanie:
  1. Mięso umyć i pokroić na 2 - 3 cm kawałki, skropić alkoholem.
  2. Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć do lekkiego zrumienienia się razem z drobno pokrojoną cebulą i czosnkiem. Zdjąć z patelni i na wytopionym tłuszczu lekko obsmażyć mięso.
  3. Wszystko włożyć do garnka, zalać gorącą wodą lub bulionem warzywnym i gotować pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 30 minut. Płyn ma zakrywać mięso.
  4. Na patelni roztopić masło i delikatnie podsmażyć na nim marchewkę, następnie dodać ją do garnka z mięsem.
  5. Po około 50 minutach od rozpoczęcia gotowania dodać wszystkie przyprawy i rozmieszany w małej ilości wody koncentrat. Gotować bez przykrycia, aby zredukować płyn około 10 minut, następnie sprawdzić stan mięsa, jeśli jest już miękkie, to dodać do niego odsączoną fasolkę i kukurydzę. Teraz już gotować nie dłużej niż 8 minut, ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą.

    Zobacz również: gulasz mocno paprykowy.

14 komentarzy:

  1. Bardzo smacznie wygląda. Bardzo lubię dodatek fasoli i kukurydzy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis, wygodne danie jednogarnkowe, które można sobie szybko odgrzać. raz ugotować i jest na kilka dni, to lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) To prawda, danie po odgrzaniu również dobrze smakuje.

      Usuń
  3. Uwielbiam dania kuchni meksykańskiej. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Taki gulasz mogę robić codziennie. Mega smaczny.:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie dania, ale z mojej porcji proszę wybrać kukurydzę :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię kukurydzę, więc nie ma problemu, już ją zabieram ;)

      Usuń
  6. z ryżem będzie idealny

    OdpowiedzUsuń
  7. dawno już nie jadłam gulaszu -zjadłabym:)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: