Translate

sobota, 30 września 2017

Buraczki na ciepło

Buraczki na ciepło to bardzo smaczny i zdrowy dodatek do obiadu. Buraczki świetnie pasują szczególnie do dań z dodatkiem mięsa, a po wystudzeniu są również bardzo zdrową przekąską.

Buraczki do obiadu

Buraki jesienią są najsmaczniejsze i warto przygotować z nich różne potrawy. Najprostszym ich wykorzystaniem jest zrobienie buraczków na ciepło i podanie jako dodatek do obiadu. Buraki przed smażeniem, należy wcześniej upiec lub ugotować ze skórką. Moje gotowałam przez godzinę w szybkowarze z dodatkiem niewielkiej ilości wody, ale można gotować je w tradycyjny sposób w wodzie do czasu, aż będą miękkie (widelec po wkłuciu swobodnie się wyjmuje z buraka).

Mam nadzieję, że lubicie buraczki na ciepło tak, jak ja i często je przygotowujecie 😋

Smażone buraczki do obiadu

Składniki:

(2 - 3 porcje)
  • 1 kg buraków
  • 1 małe jabłko
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżka octu jabłkowego 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 - 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól i pieprz naturalny do smaku 
  • olej do smażenia

Jak zrobić buraczki na ciepło? 

  1. Buraki bez obierania ugotować do miękkości, następnie po wystudzeniu obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. 
  2. Cebulę i czosnek obrać i drobno pokroić. 
  3. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. 
  4. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju i delikatnie podsmażyć cebulę i czosnek, następnie dodać buraki i jabłko. Smażyć ciągle mieszając przez około 20 minut, w trakcie dodać jeszcze kilka łyżek oleju, aby buraki się nie przypaliły. 
  5. Do buraków dodać cukier, ocet jabłkowy, sok z cytryny, majeranek, pieprz ziołowy i smażyć jeszcze przez około 10 minut, po czym przyprawić do smaku pieprzem naturalnym i solą. Buraki powinny mieć zachowaną strukturę wiórków z tarki, dlatego bardzo długo ich nie smażyć, gdyż powstanie zbyt miękka forma papki.

    Zobacz również: burak pieczony z cukinią i serem feta.


5 komentarzy:

  1. u mnie buraczki na ciepło robiło się całkiem inaczej, ciekawa jestem Twojej wersji

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam buraczki jako dodatek do praktycznie każdego mięsa :) Ekstra!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam buraczki :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja również uwielbiam buraczki - pasują do każdego obiadku :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne buraczki, samo zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Drukuj

Powinno Cię również zainteresować: