2015-08-31

Wątróbka wieprzowa

W domu mam młodego krwiodawcę i po oddaniu krwi musi uzupełniać poziom żelaza, dlatego częściej niż zazwyczaj na naszym stole gości wątróbka. Tym razem wieprzowa, gdyż ponoć zawiera więcej żelaza niż drobiowa i z mięsa jest ono lepiej przyswajalne niż z roślin.

Wątróbka z cebulą

2015-08-30

Chleb graham na zakwasie ze słonecznikiem

Domowy wypiek chleba graham

Zachęcam do samodzielnego wypieku chleba. Nie ma nic wspanialszego niż aromat pieczonego chleba. O walorach smakowych i zdrowotnych chleba z własnego wypieku nie będę się rozpisywać, bo to chyba jest oczywiste. U mnie chleb jest pieczony raz w tygodniu i gdy się kończy, a następny nie jest jeszcze upieczony, to nikt zbytnio się nie cieszy ze sklepowego. Tym razem przedstawiam chleb graham na zakwasie z dodatkiem słonecznika.

2015-08-25

Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana jest prostym i popularnym daniem z ziemniaków na Podlasiu. W Supraślu na Podlasiu odbywają się co roku Mistrzostwa w pieczeniu babki i kiszki ziemniaczanej. Do jej przygotowania najlepiej zaprosić chętne ręce, które wykorzystamy do obierania ziemniaków, gdyż ta czynność zabiera najwięcej czasu, aby powstał pyszny obiad.


Danie obiadowe z ziemniaków

2015-08-22

Indyk z pastą curry

Do curry idealnie pasuje mleczko kokosowe, więc i tym razem jest jako balans i łącznik między smakami. W połączeniu z indykiem mamy sycący, smaczny obiad, wykonany przy minimalnym nakładzie pracy. Przyprawa w formie pasty curry jest świetnym dodatkiem do dań mięsnych i warzywnych.

Curry z indyka
Skusiłam się na zakup gotowej żółtej pasty curry (łagodnej), wcześniej używałam sproszkowanych przypraw. Domownicy uwielbiają smak curry i gdy długo go nie ma na naszym stole, to wręcz się domagają. Doskonale ich rozumiem, sama uwielbiam ten smak i cudowny aromat, a już o efekcie wizualnym nie wspomnę - w pochmurny dzień to jak słońce na talerzu.

2015-08-20

Ciasteczka mega kokosowe

Ciastka z wiórkami kokosowymi

Delikatne jak mgiełka ciasteczka kokosowe, mega kokosowe w smaku i szybkie do wykonania. Nie zawierają mąki pszennej, więc jeśli pominiemy proszek do pieczenia lub dodamy taki bez mąki, to będą bezglutenowe. 

2015-08-15

Sajgonki - spring rolls

Sajgonki to rodzaj małych krokietów pochodzących z Azji. W swoich zapasach odkryłam papier ryżowy, a że w domu mam młodego człowieka ciekawego świata i nowych smaków, więc nie czekając, wspólnie zrobiliśmy sajgonki lub jak kto woli spring rolls.

Azjatyckie sajgonki

2015-08-08

Hummus z pomidorami

Hummus (pasta z ciecierzycy) pochodzi z Bliskiego Wschodu i pewnie tak jak u nas przepis na bigos, każdy dom ma swój, również receptur na hummus jest tyle ile domów. Moja wersja jest przygotowana pod kubki smakowe domowników. Konsystencja jest mniej płynna, taka bardziej nam odpowiada, a dodatek suszonych pomidorów fajnie podkreśla smak cieciorki (ciecierzycy).

Pasta z ciecierzycy

Bardzo lubię cieciorkę i wiele razy zamierzałam zrobić hummus, lecz zazwyczaj ugotowana cieciorka trafiała do sałatki lub od razu gotowałam z niej zupę. Tym razem pomógł mi przypadek, a raczej mąż poproszony o namoczenie cieciorki, namoczył jej chyba ze 3 szklanki (bo była końcówka, to wsypał wszystko). Tak oto wyszedł pyszny hummus i dodatkowo cieciorka z pomidorami w formie zupy.

2015-08-06

Lody z herbatą Matcha

Domowe lody z dodatkiem japońskiej herbaty Matcha. Lody przygotowane bez maszyny, mrożąc je, należy tylko co pewien czas mieszać, rozbijając w ten sposób powstające kryształki lodu.

Lody z japońską zieloną herbatą

2015-08-03

Bułeczki drożdżowe z serem

Smak ciasta drożdżowego i zapieczonego na nim białego sera bardzo mi odpowiada. Takie bułeczki świetnie pasują do zjedzenia na szybkie drugie śniadanie z kawą lub herbatą. Bułeczki są umiarkowanie słodkie, więc na potrzeby słodszej wersji proponuję polać je lukrem.

Wypieki drożdżowe z serem

Drukuj

strzałka do góry