3 bit - ciasto bez pieczenia

/ 34

Od ciasta oczekujemy zazwyczaj, aby było smaczne i łatwe do przygotowania, a jeszcze byłoby dobrze, aby nie wymagało pieczenia. Ciasto 3 bit właśnie takie jest, chociaż nie wiem, dlaczego wcześniej je omijałam i myślałam, że jest bardzo słodkie i zbyt kremowe, a na prawdę w smaku jest bardzo delikatne i o umiarkowanej słodyczy.


Ciasto 3 bit na deser
Do tej pory większość ciast, które przygotowywałam, wymagało pieczenia, ale czasami po prostu idę na skróty i w ramach wygodnictwa lub jak kto woli z powodu lenistwa, robię je z półproduktów i bez pieczenia.

Ciasto 3 bit jest naprawdę szybkie do przygotowania, a podane na deser znika jako pierwsze i goście proszą o dokładkę.
Ciasto 3 bit bez pieczenia

Składniki:

(na foremkę o wymiarach 33 cm x 23 cm x 7 cm)
  • 400 g (puszka) masy krówkowej (kajmak)
  • 500 g herbatników
  • 400 ml śmietany 30%
  • 2 opakowania śnieżki lub śmietan-fix (u mnie śnieżka)
  • 50 - 70 g gorzkiej czekolady
  • 500 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (80 g)
  • 2/3 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 2 - 3 łyżki cukru pudru (opcjonalnie)

Jak zrobić ciasto 3 bit?

  1. Budynie rozmieszać w 1/2 szklanki zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i wlać do niego rozmieszane budynie, na wolnym ogniu, ciągle mieszając ugotować gęsty, bez grudek budyń, wystudzić. Jeśli nie uda się ugotować budyniu bez grudek, to proponuję przetrzeć go przez sitko.
  2. Masę krówkową lekko podgrzać, zanurzając puszkę w gorącej wodzie.
  3. Dno foremki wyłożyć herbatnikami i posmarować je równomiernie, podgrzaną masą krówkową i przykryć warstwą herbatników.
  4. Masło zmiksować na gładką masę, pod koniec stopniowo dodawać wystudzony budyń, aby powstał jednolity i gładki krem.
  5. Krem wyłożyć równomiernie na herbatniki i przykryć go kolejną ich warstwą.
  6. Śmietanę zmiksować z dodatkiem śnieżki lub śmietan-fixu na gęsty krem, jeśli jest za mało słodki, to dodać cukru pudru.
  7. Krem z bitej śmietany wyłożyć na herbatniki i na wierzchu zetrzeć na drobnych oczkach tarki czekoladę.
  8. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin, aby zastygło i dobrze się kroiło.

    Zobacz również:
    Deser z mascarpone bez pieczenia
    Ciasto bez pieczenia z mascarpone

Komentarze

  1. 3 bit w wersji ciasto widzę pierwszy raz :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam to ciasto i często je robię. Sama dziwię się, że jeszcze nie mam go na blogu :-) Miłego dnia życzę Ci kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję i wzajemnie:) U mnie również dopiero teraz 3 bit doczekał się publikacji :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Z ciast bez pieczenia, to na pewno :)

      Usuń
    2. e ja to robie na urodziny i zobacze czy dobbre nie pozdrawiam pozdrawoiam

      Usuń
  5. Słyszałam o tym cieście, ale dopiero teraz zapoznałam się z przepisem i widzę, że jest bardzo prosty. Oooo podałaś sposób przygotowania budyniu. Komuś to może wydawać się śmieszne, bo to oczywista oczywistość cytując pewną osobę, ale jak widzę nieporadność młodziutkich gospodyń w stosowaniu przepisów to uważam, że to bardzo dobry pomysł, aby to dokładnie podać. Ciasto smakuje pewnie wyśmienicie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również pozdrawiam :) Budyń w proszku ze sklepu można zastąpić 3 łyżkami mąki pszennej i 3 łyżkami mąki ziemniaczanej, przygotowując krem tak jak podałam w opisie.

      Usuń
  6. Uwielbiam ciasta bez pieczenia a to wygląda wyjątkowo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i serdecznie polecam :)

      Usuń
    2. robie to na urodziny nie pozdrawiam i pozdrawiam

      Usuń
    3. Miło mi :) Mam nadzieję, że ciasto będzie smakowało.

      Usuń
  7. zachęcające:) lubię takie ciasta z kremem- poza tym, czasami warto pójść na skróty bo jest równie pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. a co zrobić z cukrem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za info, rzeczywiście zgubiłam cukier :) Cukier dodać do mleka, w którym gotujemy budyń. Już poprawione :)

      Usuń
  9. Bardzo dziękuję za dodanie mnie do listy obserwowanych blogów. Już odwdzięczę się tym samym :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam ciasta bez pieczenia, dlatego bardzo podoba mi się ten przepis. Chyba wystarczy serników na zimno;). Czas wypróbować coś nowego:) Warto wypróbować ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  11. Miło mi, że przepis się podoba i zachęcam do wypróbowania, naprawdę warto :) Rzeczywiście, serników na zimno można mieć w końcu dość :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie no! Takie ciacho jest warte każdej kalorii Wyglada pysznie i chyba ukradnę twój przepis Choc w ciastach dobra nie jestem to może się skusze Kto wie Może się uda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi :) Jestem pewna, że ciasto się uda, trzymam kciuki :)

      Usuń
  13. Cudownie wygląda, bardzo lubię takie ciacha, :)

    OdpowiedzUsuń
  14. 3 bit chodzi już za mną od tygodnia,przez Ciebie będę musiała zrobić :D

    OdpowiedzUsuń
  15. Odpowiedzi
    1. Wymiary są wpisane w przepisie pod słowem składniki :) 23 cm x 33 cm x 7 cm

      Usuń
  16. A czy.można zrobić na biszkoptach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, ale czemu nie, biszkopty są nieco podobne w smaku. Ciasto może ciekawie wyglądać

      Usuń
  17. Przepis jest idealny! Ciasto smakuje wyśmienicie. Proszę o wiecej tak dobrych przepisów ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Cieszę się, że ciasto smakuje :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *