Deser z mango i banana

/ 8

Lekki, owocowy, niezbyt słodki i łatwy do przygotowania deser, to propozycja dla osób, które chciałyby zrobić miłą niespodziankę bliskiej osobie. Deser od razu po przygotowaniu można jeść lub przygotować wcześniej i dodatkowo schłodzić.

Deser owocowy z mango

Przygotowując desery, staram się wybierać takie, które nie wymagają dużo pracy. Taki właśnie jest ten z mango i banana, a do tego jeszcze wspaniale smakuje. Delikatna bita śmietana polana czekoladą z miodem i ekstraktem z wanilii, połączona z musem z mango jest przepyszna. Dodatkowo wierzch można posypać tak jak u mnie, płatkami migdałów lub ulubionymi posiekanymi orzechami. Serdecznie polecam 😊

Deser z mango z czekoladą

Składniki:

(na 2 porcje, pucharki 300 ml)
  • 1 dojrzałe mango
  • 2 małe dojrzałe banany
  • 250 ml schłodzonej śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 50 - 60 g czekolady deserowej
  • 1 łyżka miodu naturalnego
  • płatki migdałowe lub posiekane orzechy do posypania

    *Osoby na diecie bezglutenowej powinny użyć kakao bez glutenu.

    Owocowy deser z mango z bitą śmietaną

Sposób przygotowania deseru z mango i banana:

  1. Banany obrać ze skórki, dodać sok z cytryny i 1/2 łyżki ekstraktu z wanilii, miksować blenderem (ewentualnie dosłodzić). Powstałą masę rozłożyć na dno pucharków.
  2. Odkroić po obu stronach płaskiej pestki kawałki mango, miąższ ponacinać nożem w kratkę tak, aby nie uszkodzić skóry i wyskrobać go do misy blendera. Miksować, aż powstanie jednolita masa, którą przełożyć na wierzch masy bananowej.
  3. Ubić na sztywno 200 ml schłodzonej śmietanki z dodatkiem cukru pudru, pod koniec ubijać na wolnych obrotach miksera i uważać, aby nie przebić, bo zaczną wytrącać się grudki masła. Ubitą śmietanę przełożyć do pucharków.
  4. Czekoladę pokruszyć do miseczki, dodać miód, 3 łyżki śmietanki i rozpuścić na garnku z gorącą wodą. Dodać ekstrakt waniliowy i pozostałą śmietanę, energicznie mieszać, aż czekolada będzie miała jednolitą, lekko ciekłą konsystencję. Wystudzoną polewą polać bitą śmietanę i obsypać płatkami migdałów lub orzeszkami.
  5. Deser gotowy do jedzenia, można go również dodatkowo schłodzić. Jeśli deser będą jadły dzieci, ekstrakt waniliowy na alkoholu proponuję zamienić na samą wanilię.

    Zobacz również:kremowy deser z daktyli, chia i banana.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *