Ciastka orzeszki z kremem i orzechami

/ 9

Pyszne ciastka orzeszki z kremem i orzechami to deser, który w czasie świąt sprawi dzieciom radość i urozmaici każde przyjęcie. Orzeszki są z kremem czekoladowym z dodatkiem mleka w proszku i mają smak dokładnie taki, jaki pamiętam z dzieciństwa.

Orzeszki z kremem i orzechami

Ciasteczka orzeszki były bardzo popularne 30 lat temu, kiedy to w sklepach dużego wyboru słodyczy nie było i nasze mamy musiały samodzielnie je wymyślać i tworzyć. Teraz młodym osobom, aż trudno uwierzyć w to, że mogłyby zniknąć stoiska z łakociami, a za czekoladą trzeba by było stać w kolejce. W tamtym czasie czekoladę po dostawie sprzedawano w limitowanej ilości, tylko kobietom w ciąży i osobom posiadającym dzieci.

Przygotowanie ciasteczek orzeszków jest dość pracochłonne, chociaż lepienie ich świetnie wycisza i relaksuje. Jeśli mamy dzieci to zachęćmy je do wspólnego lepienia, zapewniam, że będzie to miło i pożytecznie spędzony czas, a przygotowane na święta orzeszki zachwycą wszystkich domowników.

Do wypiekania orzeszków wykorzystałam foremki nabyte w sklepie Tarka i miarka, w którym można zaopatrzyć się również w inne przydatne w kuchni i funkcjonalne przedmioty. Istnieją specjalne patelnie do wypiekania orzeszków, ale ja wolę foremki do wypiekania orzeszków w piekarniku, gdyż łatwo schować je do szuflady i oszczędzają miejsce w kuchni.
Ciasteczka orzeszki z kremem czekoladowym

Składniki:

(na około 60 - 80 orzeszków, w zależności, jakiej wielkości mamy foremki)
  • 3 szklanki mąki
  • 200 g masła
  • 2 jajka (M)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

Krem z mleka w proszku i orzechów:

  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 szklanki mleka w proszku (nie może być granulowane)
  • 3 krople aromatu rumowego
  • 80 - 100 g orzechów włoskich

Dodatkowo:

  • cukier puder i kakao do posypania (opcjonalnie)
    Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml.
    Foremki do ciastek orzeszków

Jak przygotować ciastka orzeszki z kremem czekoladowym?

  1. Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto, oddzielić 1/3 część, a pozostałe zawinąć w folię i włożyć do lodówki. 
  2. Z ciasta formować małe kuleczki i wylepiać nimi wnętrze foremek na orzeszki. Foremka powinna być wyklejone cienką warstwą ciasta (max. 2 mm), inaczej po upieczeniu ciasto wypełni całkowicie foremkę i nie będzie kształtu skorupki od orzecha, aby napełnić ją kremem.
  3. Czas wypiekania skorupek na orzeszki zależy od posiadanych foremek, swoje piekłam w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 12 - 15 minut. Orzeszki miały wielkość zbliżoną do orzechów włoskich, no może ciut większą.
  4. Skorupki po upieczeniu wystudzić i wypełnić kremem czekoladowym, wkładając go do wnętrza 2 skorupek tak, aby powstał orzech.
  5. Orzeszki można oprószyć cukrem pudrem i odrobiną kakao. Włożyć na co najmniej 3 godziny do lodówki.

Krem z mleka w proszku i orzechów:

  1. W garnku zagotować na małej mocy palnika masło, cukier, wodę i kakao. 
  2. Zdjąć z palnika i dodać mleko w proszku i aromat rumowy, mieszać do czasu połączenia się ze sobą składników. Jeśli w masie powstanie zbyt wiele grudek, można rozmieszać je blenderem lub mikserem.
  3. Ciepłym kremem napełniać upieczone skorupki.

    Zobacz również: ciasteczka maślane z dodatkami.

Komentarze

  1. Na takie ciasteczka jestem chętna :) Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super foremki, takich ciastek nie jadłam chyba już...no x lat :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne foremki do ciastek, a i ciastka niczego sobie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bez foremek niestety nie zrobię, ale już zamówiłem ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. To ja poproszę dwa i znikam ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciastka z mojego dziecinstwa ale podobno maszynki elektryczne do wypiekania tych ciastek też są oj zjadlam bym do kawy pycha ciastka

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam.Niestety nie moge jesc glutenu,czy mialaby Pani przepis na ciasto do tych orzeszkow na bazie maki np: owsianej,z ciecierzycy,kasztanowej,gryczanej lub innej bezglutenowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :) Przepisu na orzeszki z innym rodzajem mąki nie mam, ale proponuję mąkę pszenną zastąpić kokosową. Mąka kokosowa jest bardziej chłonna, należy więc dodać jej o połowę mniej niż pszennej. Gdyby ciasto wyszło zbyt suche i nie chciało się lepić, można dodać nieco śmietany lub o jedno jajko więcej.

      Usuń
    2. Dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam.

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *