Ciastka francuskie z kremem z mascarpone

/ 5

Ciastka francuskie z kremem z mascarpone to szybki do przygotowania i bardzo smaczny deser. Na pewno przypadnie do gustu osobom, które lubią ciasta z kremem w stylu napoleonek i kremówek.

Ciasto francuskie z kremem
Latem zazwyczaj staram się, aby w kuchni spędzać jak najmniej czasu. Dlatego też nawet ciasta robię takie, w których wykonanie nie trzeba wkładać zbyt dużego wysiłku. Wystarczy tylko upiec gotowe ciasto francuskie i przełożyć prostym kremem z mascarpone i śmietanki, a deser zachwyci zarówno domowników, jak i gości. Pyszne ciasto z kremem z serka mascarpone jest na pewno delikatniejsze w smaku i dużo lżejsze od napoleonki z kremu budyniowego z dodatkiem masłem.

Kupując ciasto francuskie najlepiej wybierać to, które jest zrobione z dodatkiem masła. Mascarpone i śmietanka przed ubijaniem powinny być schłodzone. Śmietanki i później dodanego do niej serka, nie można zbyt długo i na wysokich obrotach miksera ubijać, gdyż krem się rozwarstwi. Podczas ubijania kremu, w kuchni nie powinna również być zbyt wysoka temperatura.
Ciastka z mascarpone na prosty deser
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 45 minut

Składniki na ciastka francuskie z kremem z mascarpone:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 250 g serka mascarpone (schłodzić)
  • 250 ml śmietanki 30% (schłodzić)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • cukier puder do posypania
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić ciastka francuskie z kremem mascarpone?

  1. Ciasto francuskie rozwinąć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuć równomiernie widelcem. Ciasta po wyjęciu z lodówki zbyt długo nie ocieplać.
  2. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 200 stopni C przez 15 minut.
  3. Bąble, które będą tworzyć się podczas pieczenia przekłuć widelcem, aby ciasto po upieczeniu było równe.
  4. W ten sam sposób upiec drugie opakowanie ciasta francuskiego.
  5. Jedno z upieczonych ciast po wystudzeniu pokroić na 12 równych kawałków. Do krojenia można użyć nożyka do pizzy. 
  6. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce serek mascarpone i ekstrakt z wanilii. 
  7. Kremu zbyt długo nie ubijać, gdyż mogą utworzyć się grudki. Miksować tylko do połączenia się składników. 
  8. Krem rozsmarować na niepokrojonym kawałku ciasta i ułożyć na nim rozkrojone kawałki drugiego.
  9. Schłodzić w lodówce przez około 6 godzin. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

    Zobacz również: rogaliki francuskie z serem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *