2020-09-23

Karkówka pieczona z pieczarkami i ziemniakami

Karkówka pieczona z pieczarkami i ziemniakami to proste i łatwe do przygotowania danie na pyszny obiad. Sycący i pożywny posiłek na różne okazje, który może zrobić każdy.

Pieczone mięso z pieczarkami i ziemniakami
Pieczona karkówka z pieczarkami jest chyba najczęściej robionym daniem w moim domu. Gdy kończą mi się pomysły na dania obiadowe, to karkówka zawsze się sprawdza, a domownicy są najedzeni i zadowoleni. Tak przygotowana karkówka idealna jest na wszelkiego rodzaju domowe przyjęcia, gdyż można ją do pieczenia przygotować wcześniej, a przed przyjściem gości tylko upiec.

Do pieczenia najlepiej wybierać mięso, które jest umiarkowanie przerośnięte tłuszczem. Po upieczeniu takie mięso będzie delikatne i soczyste. Unikać bardzo dużych kawałków mięsa, gdyż mogą być one ze starszej sztuki i trudno będzie je upiec, a i smak nie będzie taki jakbyśmy tego oczekiwali. Karkówka po upieczeniu jest raczej umiarkowanie pikantna, aby była pikantniejsza można również dodać nieco pieprzu naturalnego.
Ziemniaki z pieczarkami i mięsem
Ilość porcji: 6 - 8
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie

Składniki na karkówkę pieczoną z pieczarkami i ziemniakami:

  • 1400 g karkówki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 500 g pieczarek
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki mielonego kminku
  • 3 łyżki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka mielonego estragonu
  • sól do smaku

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa
  • 6 - 8 średniej wielkości ziemniaków
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • tymianek
  • 2 łyżki oliwy

Jak przygotować karkówkę pieczoną z pieczarkami i ziemniakami?

  1. Mięso pokroić na 1,5 - 2 cm plastry i przyprawić z każdej strony solą, pieprzem, kminkiem, majerankiem i estragonem. Odstawić na około 20 minut.
  2. Następnie obtoczyć w mące i obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu.
  3. Cebulę obrać, pokroić w pióra, a czosnek w plasterki i obsmażyć na patelni.
  4. Pieczarki pokroić w ćwiartki i również krótko obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni.
  5. Do brytfanki lub żaroodpornego naczynia wyłożyć plastry karkówki i na każdym położyć cebulę oraz pieczarki. Z wierzchu delikatnie oprószyć solą i pieprzem ziołowym. Tak samo postąpić z drugą porcją mięsa, jeśli nie zmieści się ono na jedną warstwę.
  6. Na wierzchu poukładać obrane i przekrojone na ćwiartki ziemniaki, które wcześniej posmarować delikatnie oliwą i oprószyć solą, pieprzem ziołowym i tymiankiem.
  7. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym góra-dół do 190 stopni C około 50 minut, po czym odkryć i piec jeszcze przez około 20 minut.
  8. Następnie brytfankę przykryć i pozostawić w wyłączonym piekarniku około 10 minut, aby zatrzymał się proces pieczenia.
  9. Wytopiony z karkówki płyn przelać do rondelka, przyprawić i zagotować z kilkoma łyżkami śmietany 30%. W ten sposób powstanie pyszny sos do upieczonego mięsa.
Zobacz również: karkówka duszona z warzywami.

1 komentarz:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron niezwiązanych z moim blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

Drukuj

strzałka do góry