Karkówka pieczona z pieczarkami i ziemniakami
Karkówka pieczona z pieczarkami i ziemniakami to proste i łatwe do przygotowania danie na pyszny obiad. Pieczona karkówka na sycący i pożywny posiłek na różne okazje, który może zrobić każdy.
  Pieczona karkówka z pieczarkami jest chyba najczęściej robionym daniem w moim
  domu. Gdy kończą mi się pomysły na dania obiadowe, to karkówka zawsze się
  sprawdza, a domownicy są najedzeni i zadowoleni. Karkówka pieczona z pieczarkami i ziemniakami jest idealna na wszelkiego rodzaju domowe przyjęcia, gdyż można ją do
  pieczenia przygotować wcześniej, a przed przyjściem gości tylko upiec.
  Do pieczenia najlepiej wybierać mięso, które jest umiarkowanie przerośnięte
  tłuszczem. Po upieczeniu takie mięso będzie delikatne i soczyste. Unikać
  bardzo dużych kawałków mięsa, gdyż mogą być one ze starszej sztuki i trudno
  będzie je upiec, a i smak nie będzie taki jakbyśmy tego oczekiwali. Karkówka
  po upieczeniu jest raczej umiarkowanie pikantna, aby była pikantniejsza można
  również dodać nieco pieprzu naturalnego.
Przepis na karkówkę pieczoną z pieczarkami i ziemniakami
Składniki na karkówkę pieczoną z pieczarkami i ziemniakami:
- 1400 g karkówki wieprzowej
 - 2 cebule
 - 4 ząbki czosnku
 - 500 g pieczarek
 - 2 łyżki majeranku
 - 2 łyżki mielonego kminku
 - 3 łyżki pieprzu ziołowego
 - 1 łyżka mielonego estragonu
 - sól do smaku
 
Dodatkowo:
- mąka pszenna do obtoczenia mięsa
 - 6 - 8 średniej wielkości ziemniaków
 - pieprz ziołowy
 - sól
 - tymianek
 - 2 łyżki oliwy
 
Jak zrobić karkówkę pieczoną z pieczarkami i ziemniakami?
- Mięso pokroić na 1,5 - 2 cm plastry i przyprawić z każdej strony solą, pieprzem, kminkiem, majerankiem i estragonem. Odstawić na około 20 minut.
 - Następnie obtoczyć w mące i obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu.
 - Cebulę obrać, pokroić w pióra, a czosnek w plasterki i obsmażyć na patelni.
 - Pieczarki pokroić w ćwiartki i również krótko obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni.
 - Do brytfanki lub żaroodpornego naczynia wyłożyć plastry karkówki i na każdym położyć cebulę oraz pieczarki. Z wierzchu delikatnie oprószyć solą i pieprzem ziołowym. Tak samo postąpić z drugą porcją mięsa, jeśli nie zmieści się ono na jedną warstwę.
 - Na wierzchu poukładać obrane i przekrojone na ćwiartki ziemniaki, które wcześniej posmarować delikatnie oliwą i oprószyć solą, pieprzem ziołowym i tymiankiem.
 - Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym góra-dół do 190 stopni C około 50 minut, po czym odkryć i piec jeszcze przez około 20 minut.
 - Następnie brytfankę przykryć i pozostawić w wyłączonym piekarniku około 10 minut, aby zatrzymał się proces pieczenia.
 - Wytopiony z karkówki płyn przelać do rondelka, przyprawić i zagotować z kilkoma łyżkami śmietany 30%. W ten sposób powstanie pyszny sos do upieczonego mięsa.
 





SUPER PRZEPIS COŚ INNEGO
OdpowiedzUsuń