2020-09-08

Torcik naleśnikowy

Torcik naleśnikowy to idealne danie na śniadanie, deser, słodki obiad lub podwieczorek dla dzieci. Puszyste, mięciutkie naleśniki przełożone kremem z serka mascarpone z dodatkiem świeżych owoców posmakują nie tylko dzieciom.

Tort z naleśników ze śliwkami
Znudziły się Wam już tradycyjne naleśniki i sposób ich podania? Mam fajną propozycję na ich urozmaicenie i podanie. Naleśniki mają strukturę lekko biszkoptową i część z nich jest z dodatkiem kakao i herbaty Matcha. Po usmażeniu są puchate i delikatne, świetnie pasuje do nich niezbyt słodki krem z mascarpone. Naleśniki złożyłam w formę torcika, który na pewno skusi do spróbowania niejednego niejadka. Torcik z naleśników biszkoptowych, może zastąpić nawet ciasto na deser.

Niezwykle proste wykonanie, jedynie smażenie może zająć dłuższą chwilę, ale zapewniam, że warto. U mnie torcik został udekorowany tym, co akurat było pod ręką. W tym przypadku, można wykorzystać swoje ulubione dodatki, a szczególnie świeże owoce. Z dojrzałymi śliwkami torcik bardzo przyjemnie smakuje, świetnie pasują do niego również wszelkie soki owocowe, którymi najlepiej polewać od razu przed spożyciem.
Tort z naleśników i kremu z mascarpone
Ilość porcji: 12 naleśników o średnicy 20 cm
Czas przygotowania: 20 minut + smażenie

Składniki na torcik naleśnikowy:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka (L)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki herbaty Matcha lub barwnika spożywczego
  • 1/2 łyżeczki kakao naturalnego

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3 - 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • świeże owoce do dekoracji (u mnie śliwki)
  • groszek ptysiowy w czekoladzie lub starta czekolada
  • sok malinowy lub wiśniowy do polania (opcjonalnie)
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Tort naleśnikowy z kremem

Jak zrobić torcik naleśnikowy?

  1. Żółtka oddzielić od białek i zmiksować je z cukrem i olejem.
  2. Nie przerywając miksowania dodawać na przemian mleko i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
  3. Następnie dodać ocet, sól, wodę gazowaną i wszystko dokładnie wymieszać.
  4. Ciasto naleśnikowe podzielić na 3 równe części, do 1 dodać herbatę, do 2 kakao, a 3 zostawić bez barwnika. Krótko miksować, aby dodane składniki połączyły się z ciastem i odstawić na około 10 minut.
  5. Z białek ubić sztywną pianę, którą podzielić na 3 części i dodać do każdej z porcji ciasta. Po dodaniu piany z białek, należy delikatnie wymieszać, nie miksować.
  6. Nieprzywierającą patelnię rozgrzać i przed pierwszym nałożeniem ciasta, posmarować tłuszczem. Ciasto naleśnikowe zawiera olej, więc nie ma potrzeby smarowania patelni tłuszczem przed każdym nałożeniem ciasta.
  7. Na rozgrzaną patelnię wylewać równe niezbyt duże porcje ciasta i rozprowadzać równomiernie po dnie patelni. Dobrze sprawdza się do tego celu niezbyt duża chochla.
  8. Naleśniki obracać na drugą stronę, gdy na powierzchni widoczne są małe kratery. Smażyć do lekkiego przyrumienienia się z każdej strony.
  9. Po usmażeniu naleśniki wystudzić.
  10. Naleśniki przekładać kremem, układając kolorami na przemian. Na każdy naleśnik położyć łyżkę kremu i rozsmarować. Ilość kremu dostosować do swoich upodobań.
  11. Wierzch udekorować według uznania, świeżymi owocami, konfiturą, czekoladą lub polać sokiem owocowym.
  12. Torcik naleśnikowy świetnie smakuje od razu po zrobieniu, jak i schłodzony.

Krem

  1. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem i cukrem z wanilią.
  2. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo mascarpone i sok z cytryny. Ubijać tylko do połączenia się składników.
  3. Kremu powinno wystarczyć na przełożenie dwóch torcików, składających się z 9 naleśników każdy, jeśli porcja kremu będzie wynosiła łyżka na jeden naleśnik.

    Zobacz również: pancakes.

2 komentarze:

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron niezwiązanych z moim blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

Drukuj

strzałka do góry