Torcik naleśnikowy

/ 2

Torcik naleśnikowy to idealne danie na śniadanie, deser, słodki obiad lub podwieczorek dla dzieci. Puszyste, mięciutkie naleśniki przełożone kremem z serka mascarpone z dodatkiem świeżych owoców posmakują nie tylko dzieciom.

Tort z naleśników ze śliwkami
Znudziły się Wam już tradycyjne naleśniki i sposób ich podania? Mam fajną propozycję na ich urozmaicenie i podanie. Naleśniki mają strukturę lekko biszkoptową i część z nich jest z dodatkiem kakao i herbaty Matcha. Po usmażeniu są puchate i delikatne, świetnie pasuje do nich niezbyt słodki krem z mascarpone. Naleśniki złożyłam w formę torcika, który na pewno skusi do spróbowania niejednego niejadka. Torcik z naleśników biszkoptowych, może zastąpić nawet ciasto na deser.

Niezwykle proste wykonanie, jedynie smażenie może zająć dłuższą chwilę, ale zapewniam, że warto. U mnie torcik został udekorowany tym, co akurat było pod ręką. W tym przypadku, można wykorzystać swoje ulubione dodatki, a szczególnie świeże owoce. Z dojrzałymi śliwkami torcik bardzo przyjemnie smakuje, świetnie pasują do niego również wszelkie soki owocowe, którymi najlepiej polewać od razu przed spożyciem.
Tort z naleśników i kremu z mascarpone
Ilość porcji: 12 naleśników o średnicy 20 cm
Czas przygotowania: 20 minut + smażenie

Składniki na torcik naleśnikowy:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka (L)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki herbaty Matcha lub barwnika spożywczego
  • 1/2 łyżeczki kakao naturalnego

Krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3 - 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • świeże owoce do dekoracji (u mnie śliwki)
  • groszek ptysiowy w czekoladzie lub starta czekolada
  • sok malinowy lub wiśniowy do polania (opcjonalnie)
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.
Tort naleśnikowy z kremem

Jak zrobić torcik naleśnikowy?

  1. Żółtka oddzielić od białek i zmiksować je z cukrem i olejem.
  2. Nie przerywając miksowania dodawać na przemian mleko i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
  3. Następnie dodać ocet, sól, wodę gazowaną i wszystko dokładnie wymieszać.
  4. Ciasto naleśnikowe podzielić na 3 równe części, do 1 dodać herbatę, do 2 kakao, a 3 zostawić bez barwnika. Krótko miksować, aby dodane składniki połączyły się z ciastem i odstawić na około 10 minut.
  5. Z białek ubić sztywną pianę, którą podzielić na 3 części i dodać do każdej z porcji ciasta. Po dodaniu piany z białek, należy delikatnie wymieszać, nie miksować.
  6. Nieprzywierającą patelnię rozgrzać i przed pierwszym nałożeniem ciasta, posmarować tłuszczem. Ciasto naleśnikowe zawiera olej, więc nie ma potrzeby smarowania patelni tłuszczem przed każdym nałożeniem ciasta.
  7. Na rozgrzaną patelnię wylewać równe niezbyt duże porcje ciasta i rozprowadzać równomiernie po dnie patelni. Dobrze sprawdza się do tego celu niezbyt duża chochla.
  8. Naleśniki obracać na drugą stronę, gdy na powierzchni widoczne są małe kratery. Smażyć do lekkiego przyrumienienia się z każdej strony.
  9. Po usmażeniu naleśniki wystudzić.
  10. Naleśniki przekładać kremem, układając kolorami na przemian. Na każdy naleśnik położyć łyżkę kremu i rozsmarować. Ilość kremu dostosować do swoich upodobań.
  11. Wierzch udekorować według uznania, świeżymi owocami, konfiturą, czekoladą lub polać sokiem owocowym.
  12. Torcik naleśnikowy świetnie smakuje od razu po zrobieniu, jak i schłodzony.

Krem

  1. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem i cukrem z wanilią.
  2. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo mascarpone i sok z cytryny. Ubijać tylko do połączenia się składników.
  3. Kremu powinno wystarczyć na przełożenie dwóch torcików, składających się z 9 naleśników każdy, jeśli porcja kremu będzie wynosiła łyżka na jeden naleśnik.

    Zobacz również: pancakes.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na rynku lokalnym. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady