2020-09-04

Soczyste kotlety mielone z indyka

Łatwe do zrobienia soczyste kotlety mielone z indyka są pysznym daniem obiadowym, które posmakuje zarówno dzieciom, jak i osobom dorosłym. Kotlety wychodzą bardzo delikatne i aromatyczne za sprawą czosnku i przypraw.

Kotlety mielone z indyka
Do przygotowania kotletów mielonych z indyka najlepiej będzie, jeśli indyka zmielimy sami lub poprosimy o to w sklepie. Będziemy wtedy pewni, jakie części indyka w nim są, a mielone nie będzie ani zbyt tłuste, ani zbyt suche. Dobra jakość mięsa mielonego = soczyste i pyszne kotlety mielone.

W soczystych kotletach mielonych z indyka dominuje smak czosnku i papryki, są delikatnie pikantne. W przepisie jest dodana mąka, ale jeśli mielone jest dość chude to, można jej nawet nie dodawać. Przygotowana masa mięsna na kotlety powinna być dość miękka, aby tylko można było uformować z niej kotlety. Nie dodawać zbyt dużo mąki, gdyż po usmażeniu kotleciki mogą być dość twarde.
Mielone kotlety drobiowe
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 30 minut + smażenie

Składniki na soczyste kotlety mielone z indyka:

  • 1,5 kg mielonego indyka
  • 1 jajko
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 bułka pszenna
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 3 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • mleko do namoczenia bułeczki
  • bułka tarta do obtoczenia
  • tłuszcz do smażenia
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić soczyste kotlety mielone z indyka?

  1. Do mięsa dodać jajko, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną i namoczoną w mleku lekko odciśniętą bułeczkę, mąkę i pozostałe przyprawy. Jeśli bułeczka całego mleka nie wchłonęła, to jego do mięsa nie dodawać, gdyż masa będzie zbyt rzadka.
  2. Mięso dokładnie wymieszać dłonią i formować z niego średniej wielkości kotlety.
  3. Uformowane kotlety obtoczyć w bułce tartej.
  4. Smażyć na patelni z rozgrzanym tłuszczem, do przyrumienienia się każdej ze stron. Podczas smażenia kotletów nie nakłuwać, gdyż wypłynie sok i kotlety będą suche.
  5. Podawać według upodobań z ziemniakami, ryżem lub kaszą i ulubioną surówką.

    Zobacz również: kotlety mielone z indyka z ryżem.

5 komentarzy:

  1. Nie przepadam za mięsem indyczym..

    OdpowiedzUsuń
  2. Najbardziej lubię mielone właśnie z indyka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentują się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubimy takie mielone z indyka.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo smakowicie :) Na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron niezwiązanych z moim blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

Drukuj

strzałka do góry