2020-09-17

Ciasto półkruche ze śliwkami

Łatwe do zrobienia i pyszne ciasto półkruche ze śliwkami. Niezbyt pracochłonny deser jest idealny na jesienną aurę. Wszyscy domownicy i goście na pewno będą zachwyceni.

Kruche ciasto ze śliwkami
Ciasto półkruche ze śliwkami robi się tak w międzyczasie, a dokładniej między zupą a drugim daniem. Najpierw trzeba szybko zagnieść ciasto i schłodzić, a później tylko śliwki i do piekarnika. Nic nie trzeba miksować ani długo wyrabiać, składniki również dostępne są prawie w każdej kuchni. Jedynie może być problem z kupieniem dobrych śliwek, najsmaczniejsze są węgierek.

Jesienią takie ciasto ze śliwkami robię dość często i za każdym razem wszystkim bardzo smakuje. Ciasto z owocami świetnie sprawdza się na deser zarówno na co dzień, jak i od święta. Rewelacyjnie smakuje tuż po wystudzeniu, jak i później schłodzone.
Ciasto ze śliwkami i cukrem pudrem
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie
Forma: 29 cm x 24 cm x 7 cm lub nieco mniejsza

Składniki na ciasto półkruche ze śliwkami:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 200 g masła (schłodzić)
  • 500 - 600 g śliwek
  • cukier puder do posypania
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić ciasto półkruche ze śliwkami?

  1. Zimne masło posiekać nożem z mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia i jajkiem. 
  2. Następnie szybko zagnieść, aby jak najmniej ciasto ocieplać. Ciasto powinno być gładkie i o jednolitej strukturze.
  3. Ciasto podzielić na 2 równe części, jedną wylepić na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia, a drugą zawinąć w folię i włożyć na co najmniej 30 minut do zamrażarki. Aby ciasta zbyt mocno nie ocieplać, to najlepiej rozwałkować je na papierze do pieczenia i razem z nim włożyć do formy. Na czas przygotowania śliwek, foremkę z ciastem wstawić do lodówki.
  4. Śliwki wydrylować, przekrawając je na pół. W tym przypadku najlepiej sprawdzają się śliwki, w których łatwo wyjmują się pestki.
  5. Połówki śliwek układać ciasno obok siebie skórką do dołu na schłodzone wcześniej ciasto, następnie na śliwki równomiernie zetrzeć zamrożone ciasto. 
  6. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 175 stopni C przez 45 minut.
  7. Ciasto półkruche ze śliwkami wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.

    Zobacz również: ciasto śliwkowe z kruszonką.

1 komentarz:

  1. Ciasto ze śliwkami to dla mnie najlepsze ciasto z owocami, zaraz po szarlotce.

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram. Jeśli chcesz udostępnić post, kliknij strzałkę, która znajduje się w lewym dolnym rogu strony.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron niezwiązanych z moim blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

Drukuj

strzałka do góry