Pierś indyka pieczona z pieczarkami

/ 4

Soczysta i bardzo aromatyczna pierś indyka pieczona z pieczarkami. Pożywne i smaczne danie na lekki obiad. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego wysiłku.

Indyk z pieczarkami i papryką
Tajemnicą soczystej pieczonej piersi indyka z pieczarkami są użyte do marynowania mięsa składniki. Jednym i najważniejszym jest śmietana, która sprawia, że pieczone mięso nie wysycha i dodatkowo zatrzymuje smak i aromat dodanych przypraw. Taka marynata sprawdzi się nie tylko w przypadku indyka, ale również kurczaka i mięsa wieprzowego. Mięso ma przyjemnie paprykowy i lekko pikantny smak, z delikatną nutą koperku. W towarzystwie pieczarek i pieczonej papryki tak przyprawiony indyk smakuje rewelacyjnie.

Pierś indyka pieczona z pieczarkami świetnie smakuje podana z ziemniakami, ryżem lub ulubioną kaszą. Płyn, który powstanie podczas pieczenia indyka, można przelać do rondelka i zagotować, doprawić do smaku i zagęścić kilkoma łyżkami śmietany 30%, aby powstał sos.
Pieczona pierś indyka z pieczarkami i papryką
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 40 minut + pieczenie

Składniki na pierś indyka pieczoną z pieczarkami:

  • 1,2 kg piersi z indyka
  • 500 g pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • sól

Marynata do indyka:

  • 300 ml śmietany 18%
  • 2,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1,5 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego
  • 2 łyżeczki kolendry

Dodatkowo: 

  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 - 3 gałązki koperku
  • tłuszcz do obsmażania

Jak zrobić pierś indyka pieczoną z pieczarkami?

  1. Pierś oczyścić i pokroić w poprzek włókien na plastry o grubości 1 - 1,5 cm. Plastry oprószyć z każdej strony solą i krótko obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni.
  2. Składniki marynaty wymieszać, posmarować nią obsmażonego indyka i odstawić na 15 minut.
  3. Pieczarki pokroić w plastry i obsmażyć z dodatkiem majeranku na niewielkiej ilości tłuszczu.
  4. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i zeszklić na dobrze rozgrzanej patelni.
  5. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić w drobne słupki i obsmażyć.
  6. Do żaroodpornej formy wyłożyć warstwę indyka wraz z marynatą. Na każdy plasterek położyć posiekanego koperku, cebulę z czosnkiem, pieczarki i paprykę. Delikatnie oprószyć solą. Ilość warstw będzie zależała od wielkości naczynia, w którym będzie przygotowywany indyk. Układać tak, aby na każdym kawałku indyka były wszystkie składniki.
  7. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 30 minut, następnie odkryć i zapiekać jeszcze przez około 10 minut.
  8. Wytopiony sok zlać do rondelka, dodać 2 łyżki śmietany 30% i gotować do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu.
  9. Podawać z ziemniakami, ryżem lub ulubioną kaszą.

    Zobacz również: kotlety mielone z indyka z ryżem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na rynku lokalnym. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku. Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady