Pierś indyka pieczona z pieczarkami

/ 4

Soczysta i bardzo aromatyczna pierś indyka pieczona z pieczarkami. Pożywne i smaczne danie na lekki obiad. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego wysiłku.

Indyk z pieczarkami i papryką
Tajemnicą soczystej pieczonej piersi indyka z pieczarkami są użyte do marynowania mięsa składniki. Jednym i najważniejszym jest śmietana, która sprawia, że pieczone mięso nie wysycha i dodatkowo zatrzymuje smak i aromat dodanych przypraw. Taka marynata sprawdzi się nie tylko w przypadku indyka, ale również kurczaka i mięsa wieprzowego. Mięso ma przyjemnie paprykowy i lekko pikantny smak, z delikatną nutą koperku. W towarzystwie pieczarek i pieczonej papryki tak przyprawiony indyk smakuje rewelacyjnie.

Pierś indyka pieczona z pieczarkami świetnie smakuje podana z ziemniakami, ryżem lub ulubioną kaszą. Płyn, który powstanie podczas pieczenia indyka, można przelać do rondelka i zagotować, doprawić do smaku i zagęścić kilkoma łyżkami śmietany 30%, aby powstał sos.
Pieczona pierś indyka z pieczarkami i papryką
Ilość porcji: 6
Czas przygotowania: 40 minut + pieczenie

Składniki na pierś indyka pieczoną z pieczarkami:

  • 1,2 kg piersi z indyka
  • 500 g pieczarek
  • 1 papryka czerwona
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • sól

Marynata do indyka:

  • 300 ml śmietany 18%
  • 2,5 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1,5 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego
  • 2 łyżeczki kolendry

Dodatkowo: 

  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 - 3 gałązki koperku
  • tłuszcz do obsmażania

Jak zrobić pierś indyka pieczoną z pieczarkami?

  1. Pierś oczyścić i pokroić w poprzek włókien na plastry o grubości 1 - 1,5 cm. Plastry oprószyć z każdej strony solą i krótko obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni.
  2. Składniki marynaty wymieszać, posmarować nią obsmażonego indyka i odstawić na 15 minut.
  3. Pieczarki pokroić w plastry i obsmażyć z dodatkiem majeranku na niewielkiej ilości tłuszczu.
  4. Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić i zeszklić na dobrze rozgrzanej patelni.
  5. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić w drobne słupki i obsmażyć.
  6. Do żaroodpornej formy wyłożyć warstwę indyka wraz z marynatą. Na każdy plasterek położyć posiekanego koperku, cebulę z czosnkiem, pieczarki i paprykę. Delikatnie oprószyć solą. Ilość warstw będzie zależała od wielkości naczynia, w którym będzie przygotowywany indyk. Układać tak, aby na każdym kawałku indyka były wszystkie składniki.
  7. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez 30 minut, następnie odkryć i zapiekać jeszcze przez około 10 minut.
  8. Wytopiony sok zlać do rondelka, dodać 2 łyżki śmietany 30% i gotować do czasu uzyskania odpowiedniej konsystencji sosu.
  9. Podawać z ziemniakami, ryżem lub ulubioną kaszą.

    Zobacz również: kotlety mielone z indyka z ryżem.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *