Ciasto z jabłkami i mascarpone bez pieczenia
Ciasto z jabłkami i mascarpone bez pieczenia to pyszny i łatwy do przygotowania deser. Pyszne ciasto z mascarpone o przyjemnie kremowej strukturze i umiarkowanej słodyczy. Jabłka, mascarpone i czekolada to połączenie idealne, dlatego ciasto bez pieczenia posmakuje każdemu łasuchowi.
Ciasto z jabłkami i mascarpone bez pieczenia jest nie tylko pyszne, ale i łatwe do zrobienia. Prościej już się chyba nie da, składników niewiele, proste wykonanie i
gwarancja dobrego smaku. U mnie w domu jabłka są prawie zawsze, serek
mascarpone również i gdy mam chęć na coś słodkiego, to taki zestaw jest
niezawodny. Idealne ciasto bez pieczenia na co dzień i od święta.
Ciasto z mascarpone zaliczam do tych zdrowszych, gdyż na dużą formę ciasta cukru jest naprawdę niezbyt dużo. Jeśli jabłka są bardzo słodkie to cukru, można
dodać zdecydowanie mniej. Ciasto z jabłkami i mascarpone bez pieczenia
najlepiej smakuje na dzień następny, gdy całość zastygnie i zmiękną
herbatniki.
Przepis na ciasto z mascarpone i jabłek bez pieczenia
Składniki na ciasto z jabłkami i mascarpone bez pieczenia:
Masa z jabłek:
- 1 kg jabłek
- sok z 1/2 cytryny
- 5 - 6 łyżek cukru trzcinowego
- 1 galaretka cytrynowa
Masa z mascarpone:
- 500 g serka mascarpone
- 300 ml śmietanki 30%
- 5 - 6 łyżek cukru pudru
Polewa do ciasta:
- 100 g czekolady gorzkiej (u mnie 75% kakao)
- 50 g masła
- 1 łyżeczka miodu naturalnego
Dodatkowo:
- 500 g herbatników
Jak zrobić ciasto z jabłkami i mascarpone bez pieczenia?
- Jabłka obrać, drobno pokroić i gotować razem z cukrem i sokiem z cytryny, aż jabłka się rozpadną.
- Jabłka zdjąć z palnika, dodać galaretkę i mieszać do jej rozpuszczenia. Jeśli jabłka są mało soczyste, należy galaretkę najpierw rozpuścić w 200 ml gorącej wody.
- Masę z jabłek lekko wystudzić i przełożyć do formy wyłożonej herbatnikami. Na masę położyć warstwę herbatników i wstawić do lodówki.
- Śmietankę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec ubijania dodawać po łyżce mascarpone.
- Masę z serka wyłożyć na herbatniki i przykryć warstwą herbatników. Schłodzić przez około 30 minut w lodówce.
-
Składniki polewy roztopić w misce ustawionej na garnku z wrzącą wodą.
Gdy polewa będzie miała jednolitą konsystencję, polać nią ciasto i
wstawić do schłodzenia na co najmniej 6 godzin.
to ciasto musi byc pyszne
OdpowiedzUsuńPolecam, warto zrobić :)
OdpowiedzUsuńWypróbuję z przyjemnością :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie i bez pieczenia ;)
OdpowiedzUsuń