Ciasto z mascarpone bez pieczenia

/ 9

Szybkie ciasto z mascarpone bez pieczenia na pyszny i łatwy do przygotowania deser. Kakaowe ciasto z serkiem mascarpone na pewno posmakuje osobom lubiącym czekoladowe słodkości. Ciasto z mascarpone to idealny deser na co dzień i od święta zarówno dla małych, jak i dużych łasuchów. 

Ciasto kakaowe z mascarpone przekładane herbatnikami
Przepis na ciasto z mascarpone bez pieczenia wykona bez dużego wysiłku każdy, nawet jeśli nie potrafi piec ciast i ma małe doświadczenie w kuchni. Ciasto z serkiem mascarpone to taki delikatny, przyjemnie kakaowy i niezbyt słodki sernik bez pieczenia. Pyszne ciasto bez pieczenia ma kremową strukturę, którą utrwala galaretka, dlatego bardzo dobrze się kroi i przechowuje.
Ciasto przekładane bez pieczenia z mascarpone
Liczba porcji: 18
Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie
Forma o wymiarach: 33 cm x 23 cm x 7 cm

Przepis na ciasto z mascarpone bez pieczenia:

  • 500 g serka mascarpone
  • 500 ml śmietanki 30% (schłodzić)
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki kakao naturalnego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 galaretki truskawkowe lub wiśniowe
  • 100 g czekolady deserowej z co najmniej 45% kakao

Dodatkowo:

  • wiórki kokosowe do dekoracji
  • 280 - 300 g herbatników kakaowych
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić ciasto z mascarpone bez pieczenia?

  1. 2 galaretki rozpuścić w oddzielnych  naczyniach w 250 ml wrzątku każdą i odstawić do wystudzenia.
  2. Kakao rozmieszać z 4 łyżkami gorącej wody i wystudzić.
  3. 200 ml śmietanki ubić na sztywno z 4 łyżkami cukru pudru i rozmieszanym kakao. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce 250 g serka mascarpone i ubijać na wolnych obrotach miksera tylko do czasu połączenia się składników.
  4. Do masy stopniowo dodawać lekko tężejącą, ale jeszcze płynną galaretkę i krótko miksować, aby się połączyła z ubitą wcześniej masą. Jeśli galaretka jest zbyt płynna, można wstawić ją na chwilę do zamrażarki, wtedy szybciej rozpocznie się proces tężenia.
  5. Formę wyłożyć herbatnikami i rozprowadzić na nich równomiernie masę kakaową. Przykryć warstwą herbatników i wstawić do lodówki.
  6. 200 ml śmietanki ubić na sztywno z 3 łyżkami cukru pudru i ekstraktem waniliowym. Pod koniec dodawać stopniowo 250 g serka mascarpone i lekko tężejącą galaretkę. Miksować do czasu połączenia się składników.
  7. Masę wyłożyć na herbatniki i starannie wyrównać. Wstawić do lodówki, aby masa nieco zastygła.
  8. Trzecią galaretkę rozpuścić w 300 ml wrzątku i odstawić do wystudzenia.
  9. Czekoladę roztopić w 100 ml śmietanki, najlepiej w kąpieli wodnej, aby nie przegrzać. Mieszać do czasu, aż powstanie jednolita i lśniąca masa.
  10. Następnie dokładnie wymieszać z jeszcze płynną galaretką, wylać na ciasto i posypać delikatnie wiórkami kokosowymi.
  11. Ciasto z mascarpone wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin, aby stężało i herbatniki zmiękły.

    Zobacz również: ciasto bez pieczenia z mascarpone i galaretkami.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *