Pierś kurczaka w pesto z suszonymi pomidorami i mozzarellą

/ 3

Pyszna pierś kurczaka w pesto z suszonymi pomidorami i mozzarellą. Proste do zrobienia danie z dodatkiem klasycznych składników kuchni włoskiej. Włoskie smaki, które łatwo odtworzyć w domowej kuchni. Kuchnia włoska to dobrej jakości składniki i szybkie przygotowanie zdrowego i pożywnego posiłku.

Kurczak w pesto z suszonymi pomidorami
Sama pierś kurczak po upieczeniu jest raczej sucha, ale dzięki zamarynowaniu jej w pesto stała się soczysta i pełna aromatu. Dodanie suszonych pomidorów i mozzarelli sprawiło, że danie zyskało na bardziej wyrazistym smaku i stało się jeszcze bardziej aromatyczne. Kurczak z suszonymi pomidorami i mozzarellą marynowany w bazyliowym pesto, obecnie jest jednym z moich ulubionych dań. Szybko się je przygotowuje i rewelacyjnie smakuje. Jedną pierś kurczaka natarłam pesto z bazylii, a nacięcia wypełniłam kawałkiem pomidora z oliwy i plastrem mozzarelli, drugą zaś zamarynowałam w pesto z pomidorów i w nacięcia włożyłam po plasterku mozzarelli. Obie wersje są pyszne i godne polecenia.

Do przygotowania piersi z kurczaka w pesto z suszonymi pomidorami i mozzarellą, użyłam włoskiego pesto Ponti Pesto alla Genovese oraz pesto Ponti Pesto Rosso. Pesto alla Genovese wykonane jest według oryginalnej włoskiej receptury i w jego skład wchodzi: świeża bazylia, oliwa z oliwek, orzeszki pinii oraz ser Pecorino i Grana Padano. Podstawą zaś sosu Pesto Rosso stanowią suszone w słońcu i bardzo aromatyczne włoskie pomidory.
Pierś kurczaka z mozzarellą i pomidorami

Liczba porcji: 2
Czas przygotowania: 50 minut

Przepis na pierś kurczaka w pesto z suszonymi pomidorami i mozzarellą:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 opakowania mozzarelli
  • 10 - 12 kawałków suszonych pomidorów z oliwy
  • 2 łyżki pesto z bazylii (u mnie Ponti Pesto alla Genovese)
  • 2 łyżki pesto z pomidorów (u mnie Ponti Pesto Rosso)
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • pieprz i sól
  • świeża bazylia do podania

Jak zrobić pierś kurczaka w pesto z suszonymi pomidorami i mozzarellą?

  1. Piersi z kurczaka oczyścić i ponacinać z wierzchu pod skosem w odstępach co 0,5 - 1 cm.
  2. Piersi oprószyć solą, pieprzem oraz natrzeć dokładnie pesto i odłożyć na około 15 minut. Ilość pieprzu i soli dostosować do swoich upodobań.
  3. Mozzarellę wyjąć z płynu i pokroić w plastry.
  4. W nacięcia na piersi włożyć plasterek mozzarelli i kawałek suszonego pomidora z oliwy.
  5. Tak przygotowane piersi włożyć do żaroodpornego naczynia i piec bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C 15 minut. Następnie temperaturę zwiększyć do 200 stopni C i piec kolejne 15 minut, aż mozzarella się roztopi i delikatnie przyrumieni.
  6. Podawać ze świeżą bazylią i ulubionymi dodatkami.

    *artykuł inspirowany

    Zobacz również: pasta ze słonecznika z suszonymi pomidorami.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *