Sernik cytrynowy z polewą lemon curd
Sernik cytrynowy z polewą lemon curd o przyjemnym, cytrynowym smaku i aromacie. Pyszne, niezbyt słodkie ciasto z cytrynową polewą to delikatny i łatwy do zrobienia sernik, który sprawdzi się na każdą okazję.
  Sernik cytrynowy z polewą lemon curd jest tak pyszny, że jego smak
  pamięta się długo po zjedzeniu. Każdy delektuje się jego smakiem i chętnie
  sięga po kolejny kawałek. Sernik cytrynowy jest wilgotny, ma delikatną
  strukturę, którą zawdzięcza pieczeniu w dość niskiej temperaturze i parze
  powstałej z wody wstawionej do piekarnika. Najlepszy przepis na sernik,
  który ma umiarkowanie słodki i zrównoważony cytrynowy smak i aromat.
  Do przygotowania polewy cytrynowej wykorzystałam sok z cytryn Limmi,
  który wyciskany jest ze świeżych sycylijskich cytryn. Buteleczka zawiera 200
  ml soku wyciśniętego z 1 kg cytryn i kapsułkę wypełnioną olejkiem eterycznym,
  który uwalnia się podczas nalewania soku. Sok nie zawiera cukru ani wody i
  można go przechowywać do 12 miesięcy. Sok Limmi świetnie sprawdza się w
  deserach, orzeźwiających napojach, marynatach do mięs i ryb, a także jako
  składnik dressingów do surówek.
Przepis na sernik cytrynowy z polewą lemon curd
Składniki na sernik cytrynowy z polewą lemon curd:
- 1 kg sera białego twarogowego tłustego lub półtłustego (mielony)
 - 200 g cukru
 - 100 g masła
 - 2 - 3 łyżeczki startej skórki z cytryny
 - 5 jajek
 - 3 łyżki śmietany 30%
 - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
 
Dodatkowo:
- 150 g herbatników maślanych
 - 100 g masła
 
Przepis na polewę cytrynową z lemon curd:
- 4 jajka
 - 4 żółtka
 - 150 ml soku z cytryn (u mnie sok Limmi)
 - 160 g masła 82%
 - 320 g drobnego cukru
 - 1 galaretka cytrynowa
 
Jak zrobić sernik cytrynowy z polewą lemon curd?
- Jajka ucierać stopniowo dodając cukier. Ucierać do czasu, aż nie będą wyczuwalne kryształki cukru i masa stanie się jasna.
 - Nie przerywając ucierania cienką stróżką wlewać roztopione i wystudzone masło.
 - Do kremu dodać skórkę, śmietanę, mąkę ziemniaczaną i krótko miksować.
 - Następnie partiami dodawać ser i miksować tylko do czasu połączenia się składników.
 - Formę wyłożyć papierem do pieczenia i spód pokryć rozdrobnionymi i wymieszanymi z roztopionym masłem herbatnikami. Spód wyrównać łyżką, aby powstała równa i zwarta powierzchnia.
 - Masę serową przełożyć do formy z herbatnikami i piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 165 stopni C przez około 80 minut. Do oddzielnej blaszki z piekarnika wlać około 400 ml wody i wsunąć ją na najniższy poziom piekarnika. Po upieczeniu powierzchnia sernika powinna być ścięta i sprężysta.
 - Sernik po upieczeniu najpierw studzić przez 10 minut w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
 - Następnie wyjąć z piekarnika i po całkowitym wystudzeniu posmarować go polewą cytrynową.
 - Wstawić na co najmniej 12 godzin do lodówki, aby się schłodził i zastygł.
 
Jak zrobić polewę cytrynową z lemon curd do sernika?
- Jajka, żółtka i cukier roztrzepać, aby miały jednolitą konsystencję.
 - Masę przełożyć do rondla, dodać masło oraz sok z cytryny i podgrzewać na małej mocy palnika ciągle mieszając rózgą, aż masa zacznie lekko gęstnieć (nie gotować!). Krem powinien mieć strukturę niezbyt gęstego budyniu. Bezpieczniej robić to ustawiając miskę na garnku z gotującą się wodą bez kontaktu miski z wodą, wtedy na pewno się nie przypali i zbyt szybko nie zgęstnieje.
 - Gotową masę zdjąć z palnika, jeśli w masie powstały grudki, należy przetrzeć ją przez sitko.
 - Do gorącej masy wsypać galaretkę i mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Jeśli sernik nie będzie transportowany, to galaretkę można nawet pominąć, polewa wtedy będzie luźniejsza i kremowa.
 - 
        Polewę  cytrynową po delikatnym wystudzeniu, należy rozsmarować na
        serniku.
 
Zobacz również: sernik z rosą.





Chyba będę musiała upiec. Wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Polecam, warto wypróbować.
Usuńooo tak zjadłabym sobie takie pyszne ciasto
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze z taką polewą. Serniczek kuszący :)
OdpowiedzUsuńSuper serniczek z cytrynową galaretką ;)
OdpowiedzUsuń