Sernik cytrynowy z polewą lemon curd

/ 5

Sernik cytrynowy z polewą lemon curd o przyjemnym, cytrynowym smaku i aromacie. Pyszne, niezbyt słodkie ciasto z cytrynową polewą to delikatny i łatwy do zrobienia deser, który sprawdzi się na każdą okazję. 

Sernik z polewą cytrynową
Sernik cytrynowy z polewą lemon curd jest tak pyszny, że jego smak pamięta się długo po zjedzeniu. Każdy delektuje się jego smakiem i chętnie sięga po kolejny kawałek. Sernik cytrynowy jest wilgotny, ma delikatną strukturę, którą zawdzięcza pieczeniu w dość niskiej temperaturze i parze powstałej z wody wstawionej do piekarnika. Najlepszy przepis na sernik, który ma umiarkowanie słodki i zrównoważony cytrynowy smak i aromat.

Do przygotowania polewy cytrynowej wykorzystałam sok z cytryn Limmi, który wyciskany jest ze świeżych sycylijskich cytryn. Buteleczka zawiera 200 ml soku wyciśniętego z 1 kg cytryn i kapsułkę wypełnioną olejkiem eterycznym, który uwalnia się podczas nalewania soku. Sok nie zawiera cukru ani wody i można go przechowywać do 12 miesięcy. Sok Limmi świetnie sprawdza się w deserach, orzeźwiających napojach, marynatach do mięs i ryb, a także jako składnik dressingów do surówek.
Ciasto z sera z polewą cytrynową
Liczba porcji: 14
Czas przygotowania: 80 minut + studzenie
Forma o średnicy 28 cm

Przepis na sernik cytrynowy z polewą lemon curd:

(składniki o temperaturze pokojowej)
  • 1 kg sera białego twarogowego tłustego lub półtłustego (mielony)
  • 200 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 - 3 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • 5 jajek
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 150 g herbatników maślanych
  • 100 g masła

Przepis na polewę cytrynową z lemon curd:

  • 4 jajka
  • 4 żółtka
  • 150 ml soku z cytryn (u mnie sok Limmi)
  • 160 g masła 82%
  • 320 g drobnego cukru
  • 1 galaretka cytrynowa

Jak zrobić sernik cytrynowy z polewą lemon curd?

  1. Jajka ucierać stopniowo dodając cukier. Ucierać do czasu, aż nie będą wyczuwalne kryształki cukru i masa stanie się jasna.
  2. Nie przerywając ucierania cienką stróżką wlewać roztopione i wystudzone masło.
  3. Do kremu dodać skórkę, śmietanę, mąkę ziemniaczaną i krótko miksować.
  4. Następnie partiami dodawać ser i miksować tylko do czasu połączenia się składników.
  5. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i spód pokryć rozdrobnionymi i wymieszanymi z roztopionym masłem herbatnikami. Spód wyrównać łyżką, aby powstała równa i zwarta powierzchnia.
  6. Masę serową przełożyć do formy z herbatnikami i piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 165 stopni C przez około 80 minut. Do oddzielnej blaszki z piekarnika wlać około 400 ml wody i wsunąć ją na najniższy poziom piekarnika. Po upieczeniu powierzchnia sernika powinna być ścięta i sprężysta.
  7. Sernik po upieczeniu najpierw studzić przez 10 minut w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.
  8. Następnie wyjąć z piekarnika i po całkowitym wystudzeniu posmarować go polewą cytrynową.
  9. Wstawić na co najmniej 12 godzin do lodówki, aby się schłodził i zastygł.

Jak zrobić polewę cytrynową z lemon curd do sernika?

  1. Jajka, żółtka i cukier roztrzepać, aby miały jednolitą konsystencję.
  2. Masę przełożyć do rondla, dodać masło oraz sok z cytryny i podgrzewać na małej mocy palnika ciągle mieszając rózgą, aż masa zacznie lekko gęstnieć (nie gotować!). Krem powinien mieć strukturę niezbyt gęstego budyniu. Bezpieczniej robić to ustawiając miskę na garnku z gotującą się wodą bez kontaktu miski z wodą, wtedy na pewno się nie przypali i zbyt szybko nie zgęstnieje.
  3. Gotową masę zdjąć z palnika, jeśli w masie powstały grudki, należy przetrzeć ją przez sitko.
  4. Do gorącej masy wsypać galaretkę i mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Jeśli sernik nie będzie transportowany, to galaretkę można nawet pominąć, polewa wtedy będzie luźniejsza i kremowa.
  5. Polewę  cytrynową po delikatnym wystudzeniu, należy rozsmarować na serniku.

    *artykuł inspirowany
    Zobacz również: sernik z rosą.

Komentarze

  1. Chyba będę musiała upiec. Wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo tak zjadłabym sobie takie pyszne ciasto

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie robiłam jeszcze z taką polewą. Serniczek kuszący :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super serniczek z cytrynową galaretką ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *