Sznycle z indyka z ananasem

/ 2

Sznycle z indyka z ananasem to propozycja na bardziej odświętny obiad. Lekkostrawne i pyszne danie z indyka, a do tego łatwe do przygotowania. Uwielbiane przez dzieci, jak i dorosłych. Sprawdzi się zarówno na niedzielny obiad, jak i na przyjęcie w większym gronie.

Kotlety z indyka z ananasem i serem
Sznycle z indyka z ananasem na pewno znacie i lubicie. U mnie tym razem wersja nieco lżejsza, gdyż zamiast bułki tartej do panierowania użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej, która mniej chłonie tłuszcz i tak szybko się nie przypala podczas smażenia. Do indyka z ananasem dodatkowo dodałam suszonej żurawiny, która przyjemnie przełamała słodki smak ananasa. Soczysta pierś z indyka w połączeniu zarówno z ananasem, jak i żurawiną jest aromatycznym i bardzo smacznym połączeniem.

Sznycle z indyka świetnie smakują w połączeniu z ananasem i żurawiną, ale sprawdziłam również wersję z samą żurawiną. Taką wersję polecam, szczególnie osobom, które nie lubią ananasa i intensywnych, owocowych dodatków. 
Sprawdźcie sami, która wersja bardziej Wam posmakuje 😊
Kotlety z ananasem i serem
Liczba porcji: 10
Czas przygotowania: 30 minut + smażenie i zapiekanie

Przepis na sznycle z indyka z ananasem:

  • 1 kg piersi z indyka
  • 1 puszka ananasa (10 plastrów)
  • 1/2 szklanki żurawiny suszonej
  • 300 g sera żółtego (u mnie podpuszczkowy długodojrzewający)
  • kolendra mielona
  • pieprz świeżo mielony
  • sól
  • 4 jajka
  • mąka pszenna
  • bułka tarta lub mąka pszenna pełnoziarnista
  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia

Jak zrobić sznycle z indyka z ananasem?

  1. Indyka oczyścić i pokroić w poprzek włókien na plastry o grubości 1 cm.
  2. Każdy plaster delikatnie rozbić tłuczkiem i przyprawić z obu stron solą, pieprzem i kolendrą.
  3. Przyprawione plastry indyka obtoczyć najpierw w mące pszennej, następnie w roztrzepanych jajkach i mące pełnoziarnistej lub bułce tartej. U mnie mąka pełnoziarnista, gdyż mniej się przypala i nieco mnie wchłania tłuszczu podczas smażenia.
  4. Sznycle smażyć z obu stron do lekkiego przyrumienienia, na umiarkowanie rozgrzanej patelni z tłuszczem.
  5. Usmażone sznycle układać na blachę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Każdy kawałek indyka posypać odrobiną startego sera, położyć odsączony plaster ananasa, a w dziurkę plastra kilka owoców żurawiny. Po wierzchu posypać obficie tartym serem.
  6. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20 minut, aż ser się rozpuści i delikatnie przyrumieni.
  7. Sznycle świetnie również smakują zapieczone z samą żurawiną i serem.
  8. Podawać najlepiej ciepłe od razu po wyjęciu z piekarnika, dlatego sznycle zapiekać tuż przed podaniem.

    Zobacz również: sezamowy sznycel z indyka.

Komentarze

  1. Danie proste a smaczne warto wypróbować. Uwielbiam połączenie ananasa z mięsem, dodaje bardzo fajnej słodkości.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *