Leczo z indykiem z piekarnika

/ 1

Przepis na leczo z indykiem z piekarnika, którego przygotowanie jest proste i nie zabiera zbyt dużo czasu. Pożywne leczo na lekki i zdrowy obiad, który zrobisz bez dużego wysiłku. Leczo z cukinii i papryki z dodatkiem piersi z indyka odpowiednie jest zarówno dla dorosłych, jak i dzieci.

Leczo z cukinii i papryki
Latem i jesienią staram się jak najczęściej korzystać ze świeżych warzyw i chętnie robię leczo. Z warzyw zawsze powstają dość szybkie i zdrowe obiady. Tym razem zrobiłam smaczny i zdrowy obiad w piekarniku, co pozwoliło zaoszczędzić sporo czasu, gdyż nie musiałam stać i pilnować garnka. Leczo z piekarnika wychodzi bardzo aromatyczne, a warzywa zachowują swój kształt i jędrność.

Dla mnie leczo mogłoby być z samych warzyw, jednak męska część obiadem bez mięsa na długo by się nie najadła i zaraz szukałaby czegoś do jedzenia. Przepis na leczo z indykiem z piekarnika można modyfikować i składniki dopasowywać do swoich potrzeb i diety. Bez indyka obiad będzie w pełni wegetariański, a nawet i wegański.

Koniecznie sprawdź, jak zrobić zdrowy obiad w piekarniku?
Leczo z indykiem z piekarnika bardzo dobrze smakuje również na zimno i nadaje się do zabrania na piknik lub do pracy.
Cukinia z papryką i indykiem z pieca
Liczba porcji: 6 - 7
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie

Przepis na leczo z indykiem z piekarnika:

  • 2 młode cukinie
  • 2 - 3 papryki
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kg piersi z indyka
  • 2 - 3 gałązki koperku
  • 2 - 3 gałązki pietruszki
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
  • 2 - 3 łyżeczki soli
  • 200 - 300 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić leczo z indykiem z piekarnika?

  1. Piersi indyka pokroić w poprzek włókien na 3 - 4 cm kawałki i obsmażyć krótko na dobrze rozgrzanej patelni z niezbyt dużą ilością oleju. Mięso wyłożyć na dnie dość dużego żaroodpornego naczynia lub brytfanki. Mięso przyprawić solą, papryką, pieprzem z obu stron i wymieszać, aby sól i przyprawy równomiernie pokryły mięso.
  2. Następnie obrać cebulę i czosnek, cebulę pokroić w pióra, a czosnek na plasterki. Krótko podsmażyć i równomiernie rozłożyć na indyka.
  3. Marchewki obrać, pokroić w drobne słupki, obsmażyć i dodać do mięsa.
  4. Koncentrat pomidorowy rozmieszać z kilkoma łyżkami wody i polać nim mięso. Dodać również przecier pomidorowy.
  5. Posypać posiekaną natką pietruszki i koperkiem.
  6. Następnie dodać pokrojone na 0,5 cm grubości półplasterki cukinie. Dodać również pokrojoną paprykę. Wszystko oprószyć solą, oregano i pieprzem ziołowym.
  7. Naczynie przykryć i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 50 minut. Następnie sprawdzić, jeśli warzywa są jeszcze zbyt twarde, to zwiększyć temperaturę do 190 stopni C i piec jeszcze około 10 minut.
  8. Przed podaniem wszystko wymieszać i chwilę odczekać, aby zatrzymał się proces pieczenia.
  9. Tak zrobione leczo świetnie smakuje z chrupiącym pieczywem równie dobrze na ciepło, jak i na zimno. Warzywa w nim zachowują swój kształt i nie są zbyt mocno rozgotowane.

    Zobacz również: leczo z papryki z pieczarkami.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *