Naleśniki z białek i budyniu

/ 3

Najlepszy przepis na naleśniki z białek i budyniu. Puszyste i delikatne naleśniki bez mąki i mleka. Idealny bezglutenowy i bezmleczny deser, który może zjeść nawet osoba będąca na diecie. Naleśniki czekoladowe są bez laktozy i glutenu. Wegetariańskie fit pancakes na pewno posmakują zarówno dzieciom, jak i osobom dorosłym.

Naleśniki czekoladowe na budyniu
Naleśniki z białek i budyniu to nie to samo, co tradycyjne naleśniki, gdyż mają raczej strukturę amerykańskich pancakes. Naleśniki u mnie akurat są o smaku czekoladowym, gdyż wykonałam je z dodatkiem budyniu czekoladowego. Smak dodawanego budyniu można zmieniać według upodobań, ale zachęcam do spróbowania takich czekoladowych. Naleśniki są tak pyszne, że można je jeść bez dodatków i zazwyczaj pierwsze znikają zaraz po usmażeniu.

Przepis na naleśniki z białek i budyniu powinny posiadać, szczególnie osoby nietolerujące w swojej diecie glutenu i laktozy. Na pewno trudno jest uwierzyć, że mogą być dobre naleśniki bez mleka i mąki. Dlatego koniecznie wypróbujcie przepis na te czekoladowe wegetariańskie naleśniki, a zobaczycie, że będziecie robić je bardzo często.

Zazwyczaj zbieram do pojemnika białka np. po robieniu ciasta kruchego lub pączków i zamrażam, aby po pewnym czasie zrobić z nich naleśniki fit.
Naleśniki białkowe z budyniu czekoladowego
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 15 minut + smażenie

Przepis na naleśniki z białek i budyniu:

  • 6 białek
  • 1 - 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki oleju
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego w proszku bez cukru
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
  • olej do smarowania patelni

Jak zrobić naleśniki z białek i budyniu?

  1. Białka ubić z cukrem pudrem, aby powstała sztywna piana.
  2. Do ubitych białek dodawać po łyżce olej i krótko miksować.
  3. Do ubitych białek dodać budyń wymieszany z proszkiem do pieczenia i na wolnych obrotach miksera krótko mieszać.
  4. Na rozgrzaną i posmarowaną olejem patelnię wylewać równe porcje ciasta i smażyć z obu stron. Do odmierzania równych porcji ciasta naleśnikowego dobrze sprawdza się niezbyt duża chochla.
  5. Usmażone naleśniki czekoladowe rewelacyjnie smakują bez dodatków, ale można podawać je według uznania. U mnie ostatnio były z bitą śmietaną i borówkami.

    Zobacz również: naleśniki drożdżowe.

Komentarze

  1. Naleśniki w takim składzie to dla mnie nowość. Nie spodziewałabym się chociażby samego budyniu. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie kiedyś wypróbuję ten przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawa alternatywa dla tradycyjnych naleśników. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *