Szybkie ciasteczka z maszynki

/ 4

Szybkie ciasteczka z maszynki to niewątpliwie powrót do dzieciństwa. Większość z nas pamięta domowe ciastka z maszynki robione przez nasze babcie lub mamy. Nie ma co ukrywać, ciasteczka własnej roboty są najlepsze i bez obawy można je podać na deser dzieciom, gdyż mają prosty skład i nie zawierają żadnych polepszaczy smaku ani wyglądu. Kruche ciastka z maszynki po upieczeniu długo zachowują kruchość i delikatny maślany smak.

Chrupiące ciastka z maszynki
Kiedyś takie szybkie ciasteczka z maszynki robione były z dodatkiem margaryny i niestety, ale była ona w ciastkach wyczuwalna. Obecnie domowe ciastka i inne wypieki przygotowuję zawsze z dodatkiem masła. Ciasteczka z maszynki zrobione z dodatkiem masła są delikatniejsze i po upieczeniu nie ma wyczuwalnego smaku ani zapachu tłuszczu.

Kruche ciastka z maszynki najlepiej przechowywać w puszce lub słoju, wtedy długo zachowują kruchość i smak. Przed włożeniem ciasteczek domowych do puszki, należy je dokładnie wystudzić, aby odparowała z nich cała wilgoć. Czas pieczenia ciasteczek z maszynki dostosować do ich kształtu i grubości. Szybkie ciasteczka z maszynki to łatwy do zrobienia i pyszny deser na co dzień i od święta.
Domowe ciasteczka z maszynki
Liczba porcji: około 80 szt. (w zależności od wielkości robionych ciastek)
Czas przygotowania: 50 minut + pieczenie

Przepis na szybkie ciasteczka z maszynki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 250 g masła 82% tłuszczu (zimne)
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • 1 - 2 łyżki śmietany 18% (opcjonalnie)
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić szybkie ciasteczka z maszynki?

  1. Masło posiekać z pozostałymi składnikami i zagnieść jednolite ciasto. Jeśli ciasto pomimo wyrabiania trudno się zagniata to, należy dodać 1 lub 2 łyżki śmietany. Każda mąka może mieć inny stopień rozdrobnienia i inaczej chłonąć wilgoć.
  2. Zagniecione ciasto podzielić na 2 części i na czas przygotowania maszynki oraz blaszki do pieczenia, włożyć je do lodówki.
  3. Do maszynki założyć nakładkę do robienia ciastek i wybrać wzór, który najbardziej nam odpowiada. U mnie był wybrany wzór z wycięciem korony, z którego po upieczeniu wychodzą najbardziej chrupiące ciasteczka. 
  4. Ciasto mielić przez maszynkę i odcinać ciasteczka o długości około 5 - 6 cm.
  5. Ciasteczka układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując niewielkie odstępy.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 20 minut, do czasu ich przyrumienienia.
  7. Po upieczeniu wystudzić i przechowywać w puszce lub słoiku. Ciasteczka długo zachowują chrupkość.

    Zobacz również: ciasteczka z pestkami dyni.

Komentarze

  1. Pycha :) sama nigdy nie robiłam, ale pamiętam z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł. Nie wpadłabym na to.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzień dobry, czy w elektrycznej maszynce też da się zrobić takie ciasteczka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry, nakładki do ciastek pasują do maszynki elektrycznej i można nią robić ciasteczka.

      Usuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Kuchcik gotuje — przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady

Blog kulinarny, na którym znajdziesz przepisy na proste, mniej i bardziej pracochłonne, smaczne i zdrowe dania, kuchnia domowa w nieco lżejszej odsłonie oraz smaki świata w moim wydaniu. Znajdziesz tu tylko sprawdzone przepisy, które zostały wypróbowane i zaakceptowane przez domowników i gości.

Przepisy

Przepisy kulinarne na pyszne pieczone ciasta np. seromakowiec, czy moja ulubiona malinowa chmurka, ale i łatwe do zrobienia ciasta bez pieczenia np.ciasto z jabłkami lub sernik bez pieczenia.

Domowe wypieki zazwyczaj są o umiarkowanej słodyczy, na co zwracam uwagę w opisie przepisu. Na stronie znajdziesz pomysły na śniadanie - naleśniki, na obiad - gulasz, a na kolację - pasta jajeczna. Z moich przepisów przygotujesz zdrowe surówki i sałatki, potrawy z mięsa i ryb oraz proste pieczywo, zupy i przetwory.

Przepisy i ich przygotowanie staram się dokładnie opisywać, aby nawet mniej doświadczone w kuchni osoby mogły je wykonać. Część przepisów ma już dodaną szacunkową liczbę kalorii w 100 g dania, aby można było korzystać z nich, będąc nawet na diecie.

Gotowanie

Gotuję z produktów jak najmniej przetworzonych, aby dania były nie tylko smaczne, ale pożywne i zdrowe. Do przygotowania używam jak najwyższej jakości produktów, które nie zawierają poprawiaczy smaku i wyglądu. Preferuję naturalne i sezonowe produkty, które dostępne są na lokalnym rynku. Do przyprawiania potraw używam świeżych lub suszonych ziół.

Gotowanie w domu jest dobrym sposobem na wyrobienie w sobie nawyku zwracania uwagi na to, co jemy i czym karmimy swoich bliskich. Dzięki przygotowywaniu posiłków w domu zwracamy większą uwagę na skład produktów, z których je robimy i zdrowiej się odżywiamy. Główną zaletą i chyba najważniejszą gotowania w domu jest to, że rzadziej sięgamy po niezdrowe dania gotowe typu fast food.

Potrawy doprawiam, jeśli chodzi o pikantność, słoność, czy słodycz zazwyczaj umiarkowanie. Każdy powinien doprawić potrawę według swoich upodobań.

Blog kulinarny

Blog kulinarny o kuchni i zdrowym gotowaniu jest również książką zawierającą najlepsze przepisy na dania, które lubią moi bliscy.

Wśród przepisów może zachwycić szybki deser, ale i bardziej wymagające ciasto drożdżowe, czy pyszna szarlotka.

Przepisy na dania obiadowe mają również dużo zwolenników, a szczególnie moje ulubione danie fasolka po bretońsku, a z dań mięsnych karkówka po cygańsku.Polecam również moje ulubione placki i sałatki, które często są wegetariańskie.

Zapraszam po przepis

Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystasz z moich przepisów i odwiedzisz mnie ponownie. Jestem pewna, że ze mną polubisz gotowanie, bo to jest łatwe i przyjemne. Ucieszy mnie również każdy komentarz, a szczególnie z konstruktywną podpowiedzią, co mogę poprawić.
Zakaz kopiowania i powielania treści i zdjęć bez zgody autora
Copyright © 2015- Kuchcik gotuje - przepisy na pyszne ciasta i zdrowe obiady