2023-01-21

Szybkie ciasteczka z maszynki

Szybkie ciasteczka z maszynki to niewątpliwie powrót do dzieciństwa. Większość z nas pamięta domowe ciastka z maszynki robione przez nasze babcie lub mamy. Nie ma co ukrywać, ciasteczka własnej roboty są najlepsze i bez obawy można je podać na deser dzieciom, gdyż mają prosty skład i nie zawierają żadnych polepszaczy smaku ani wyglądu. Kruche ciastka z maszynki po upieczeniu długo zachowują kruchość i delikatny maślany smak.

Chrupiące ciastka z maszynki
Kiedyś takie szybkie ciasteczka z maszynki robione były z dodatkiem margaryny i niestety, ale była ona w ciastkach wyczuwalna. Obecnie domowe ciastka i inne wypieki przygotowuję zawsze z dodatkiem masła. Ciasteczka z maszynki zrobione z dodatkiem masła są delikatniejsze i po upieczeniu nie ma wyczuwalnego smaku ani zapachu tłuszczu.

Kruche ciastka z maszynki najlepiej przechowywać w puszce lub słoju, wtedy długo zachowują kruchość i smak. Przed włożeniem ciasteczek domowych do puszki, należy je dokładnie wystudzić, aby odparowała z nich cała wilgoć. Czas pieczenia ciasteczek z maszynki dostosować do ich kształtu i grubości. Szybkie ciasteczka z maszynki to łatwy do zrobienia i pyszny deser na co dzień i od święta.
Domowe ciasteczka z maszynki
Liczba porcji: około 80 szt. (w zależności od wielkości robionych ciastek)
Czas przygotowania: 50 minut + pieczenie

Przepis na szybkie ciasteczka z maszynki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 250 g masła 82% tłuszczu (zimne)
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • szczypta soli
  • 1 - 2 łyżki śmietany 18% (opcjonalnie)
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić szybkie ciasteczka z maszynki?

  1. Masło posiekać z pozostałymi składnikami i zagnieść jednolite ciasto. Jeśli ciasto pomimo wyrabiania trudno się zagniata to, należy dodać 1 lub 2 łyżki śmietany. Każda mąka może mieć inny stopień rozdrobnienia i inaczej chłonąć wilgoć.
  2. Zagniecione ciasto podzielić na 2 części i na czas przygotowania maszynki oraz blaszki do pieczenia, włożyć je do lodówki.
  3. Do maszynki założyć nakładkę do robienia ciastek i wybrać wzór, który najbardziej nam odpowiada. U mnie był wybrany wzór z wycięciem korony, z którego po upieczeniu wychodzą najbardziej chrupiące ciasteczka. 
  4. Ciasto mielić przez maszynkę i odcinać ciasteczka o długości około 5 - 6 cm.
  5. Ciasteczka układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując niewielkie odstępy.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C przez około 20 minut, do czasu ich przyrumienienia.
  7. Po upieczeniu wystudzić i przechowywać w puszce lub słoiku. Ciasteczka długo zachowują chrupkość.

    Zobacz również: ciasteczka z pestkami dyni.

1 komentarz:

  1. Pycha :) sama nigdy nie robiłam, ale pamiętam z dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

Drukuj

strzałka do góry