Sernik z polewą

/ 2

Delikatny i wilgotny sernik z polewą, który zrobiony jest z sera z wiaderka. Przepis na prosty sernik z łatwym sposobem przygotowania. Sernik z polewą jest lekki i kremowy, gdyż ser z wiaderka ma zazwyczaj strukturę mocno zmieloną. Idealny sernik na każdą okazję.

Sernik waniliowy z sera z wiaderka
Lubię i zazwyczaj robię serniki wilgotne i ciężkie, takie z prawdziwego mielonego twarogu, ale nie zawsze taki ser da się kupić. Łatwo dostępne są sery z wiaderka, i to takie, które mają dość luźną strukturę, dlatego powstał przepis na sernik z polewą. Sernik z sera z wiaderka jest z budyniem w proszku, dlatego jest delikatny i wilgotny, a do tego dobrze się kroi. W zależności od producenta, ser z wiaderka ma mniej lub bardziej serowy smak i od tego zależy sam smak upieczonego sernika.

Sernik z polewą jest dość lekki i po upieczeniu mocno nie opada. Należy jednak pamiętać, aby zbyt mocno go nie mieszać i nie napowietrzać. Sernik z budyniem po upieczeniu, najlepiej studzić w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami, bez nagłych zmian temperatury.

U mnie ten wilgotny sernik jest polany polewą z czekolady, ale świetnie również smakuje oprószony cukrem pudrem. Dodam tylko, że budyń w serniku z polewą jest praktycznie niewyczuwalny w smaku.
Kremowy sernik z polewą i budyniem
Liczba porcji: 20
Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie
Forma: 29 cm x 24 cm x 7 cm

Przepis na sernik z polewą:

(składniki o temperaturze pokojowej)
  • 1 kg mielonego sera białego tłustego lub półtłustego (może być z wiaderka)
  • 6 jajek
  • 150 g masła (roztopić)
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (każdy po 40 g)
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 250 ml mleka

Spód do sernika:

  • 150 g herbatników
  • 50 g masła

Polewa do sernika:

  • 100 g czekolady z co najmniej 50% kakao
  • 6 łyżek śmietanki 30%
    Dodatkowo:
  • płatki migdałów do dekoracji
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić sernik z polewą?

  1. Herbatniki rozdrobnić, wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć na spód formy i podociskać łyżką, aby powierzchnia była równa. Formę wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Żółtka oddzielić od białek i białka ubić na sztywną pianę.
  3. Do sera dodać żółtka, budynie, cukier i cukier z wanilią i krótko miksować mikserem na wolnych obrotach.
  4. Nadal powoli miksując, dodawać na przemian cienkim strumieniem mleko i wystudzone masło.
  5. Do masy z sera wmieszać delikatnie za pomocą łyżki ubite wcześniej białka.
  6. Masę serową przełożyć do formy wyłożonej herbatnikami.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 170 stopni C przez 60 - 70 minut. Wierzch sernika powinien być przyrumieniony i zapieczony.
  8. Sernik po upieczeniu trzymać przez około 10 minut w zamkniętym piekarniku, po czym piekarnik lekko uchylić i pozwolić na całkowite wystygnięcie sernika.
  9. Czekoladę roztopić ze śmietanką w tzw. kąpieli wodnej, polać nią zimny sernik i udekorować płatkami migdałowymi.
  10. Sernik wstawić do lodówki na około 6 godzin, wtedy będzie się dobrze kroił i odpowiednio smakował.

    Zobacz również: sernik z rosą.

Komentarze

  1. Staram się odmawiać sobie takich słodkości. Sernik wygląda tak świetnie, że skusze się na mały kawałek

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *