Pasztet z pieczarek do smarowania

Lekki, pożywny i bardzo smaczny pasztet z pieczarek do smarowania. Pasztet do smarowania pieczywa jest bardzo łatwy do zrobienia, a składniki do jego wykonania nie są drogie. Pasztet z pieczarek bez pieczenia na pewno sprawi, że śniadanie będzie zdrowe i bardziej urozmaicone.

Pasztet z pieczarek z ogórkiem konserwowym
Pasztet z pieczarek do smarowania jest lekki, gdyż nie zawiera w sobie dużo tłuszczu. Tłuszczu jest w nim tylko tyle, ile w użytym serku naturalnym, a jeśli użyjemy naturalnego skyru, to praktycznie wcale. Masło podane w składnikach potrzebne jest do zabezpieczenia pasztetu przed utratą smaku podczas przechowywania i nie musimy go zjadać. Pasztet bez pieczenia z pieczarek świetnie smakuje bez masła. Jeśli jednak zechcemy przygotować pasztet zalany masłem i zjeść go później, to naczynie z pasztetem wyjąć z lodówki 2 - 3 minuty przed jedzeniem, aby masło się lepiej rozsmarowywało.

Wygląd i smak pasztetu do smarowania jest uzależniony od jakości użytych pieczarek. Pieczarki młode są jaśniejsze, bardziej jędrne i mają intensywniejszy pieczarkowy smak. Pieczarki starsze są bardziej suche i widać w nich ciemnobrązowe blaszki, które odpowiadają za ciemniejszy kolor pasztetu i jego smak.
Do kanapki posmarowanej domowym pasztetem z pieczarek świetnie pasuje ogórek konserwowy.
Pasztet z pieczarek na kanapki
Liczba porcji: 6
Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 10 minut
Wartość kaloryczna: 100 g = 100 kcal
Kategoria: przystawka
Dieta: wegetariańska, bezglutenowa

Przepis na pasztet z pieczarek do smarowania

Składniki na pasztet z pieczarek:

  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka pieprzu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki czosnku suszonego (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g gęstego skyru lub kremowego serka naturalnego
    Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • 150 g masła do zalania
  • ogórki konserwowe do podania
Do odmierzania używam: łyżeczki - 5 ml.

Opis krok po kroku:
Jak zrobić pasztet z pieczarek do smarowania?

  1. Pieczarki oczyścić, drobno pokroić i podsmażyć na patelni z rozgrzaną niewielką ilością oleju, aż będą miękkie i odparuje z nich nieco wilgoć.
  2. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę, następnie podsmażyć do miękkości na niezbyt dużej mocy palnika.
  3. Do wystudzonych pieczarek i cebuli dodać przyprawy, sok z cytryny i gęsty serek lub skyr i wszystko rozdrobnić blenderem, aż powstanie kremowy pasztet.
  4. Pieprz i sól dostosować do swoich upodobań, u mnie raczej pasztet w wersji łagodnej. Dodanie czosnku suszonego sprawi, że pasztet będzie miał bardziej czosnkowy smak.
  5. Pasztet przełożyć do słoika lub kokilek i po wyrównaniu powierzchni, zalać cienką warstwą delikatnie roztopionego masła. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
  6. Masłem można nie zalewać, jeśli pasztet będzie zjedzony w tym samym dniu. Masło odcina dopływ powietrza do pasztetu i dzięki temu dłużej zachowuje on swój smak i nie ciemnieje.
  7. Pasztet z pieczarek podawać z ogórkiem konserwowym i marynowanymi pieczarkami.

    Zobacz również: pasztet z cukinii z pieczarkami.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *