Piernik przekładany jabłkami

Piernik przekładany jabłkami to najlepsze ciasto na świąteczny deser. Prosty przepis na pyszny piernik z jabłkami, a do tego łatwy do przygotowania. Ciasto piernikowe cudownie smakuje i pachnie, a przełożenie z jabłek sprawia, że piernik jest delikatnie wilgotny. Piernik z masą z jabłek jest zdecydowanie lżejszy i mniej słodki niż tradycyjny piernik z powidłami. Świąteczne ciasto, które znika jako pierwsze z patery ze świątecznymi słodkościami.

Piernik świąteczny z jabłkami
Podstawową sprawą, aby piernik przekładany jabłkami był aromatyczny i smaczny jest dobrej jakości przyprawa do piernika. Zazwyczaj przyprawę do piernika robię sama, ale jeśli akurat się skończy, to w sklepie szukam takiej, która w swoim składzie nie ma mąki ani cukru. Dobra przyprawa powinna składać się z samych przypraw tj. cynamonu, goździków, imbiru, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego, kardamonu, anyżu, kolendry, pieprzu i ewentualnie niewielkiej ilości kakao. Mąka i cukier są tylko wypełniaczami, które zwiększają wagę i obniżają zawartość przypraw.

Smak i wygląd masy z jabłek do przełożenia piernika zależy od rodzaju użytych jabłek. Najlepiej, aby jabłka były soczyste, wtedy podczas ich gotowania będzie więcej soku. W masie będą zachowane kawałeczki jabłek, jeśli wszystkich jabłek od razu nie wrzucimy do garnka, tylko dodamy po pewnym czasie od momentu rozpoczęcia gotowania.

Galaretkę w proszku można dodać do ugotowanych i gorących jabłek, jeśli jest w nich wystarczająca ilość płynu na jej rozpuszczenie. Jeśli jabłka są niezbyt soczyste, to pod koniec gotowania dodać nieco gorącej wody lub galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wodzie i wymieszać z już ugotowanymi jabłkami. Z galaretką jabłek nie gotować, gdyż galaretka nie stężeje.
Piernik na święta przekładany jabłkami
Liczba porcji: 20
Czas przygotowania: 50 minut
Czas pieczenia: 15 minut + studzenie
Wartość kaloryczna: 100 g = 215 kcal
Kategoria: ciasto, deser
Dieta: wegetariańska
Forma z piekarnika: 46 cm x 38 cm

Przepis na piernik przekładany jabłkami

Składniki na piernik przekładany jabłkami:

Ciasto na piernik:
  • 160 g masła 82% tłuszczu
  • 60 g miodu naturalnego
  • 4 jajka (L)
  • 200 g cukru (3/4 szklanki)
  • 30 - 40 g przyprawy do piernika (bez mąki i cukru)
  • 340 g mąki pszennej typ 450 (2 szklanki)
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    Masa z jabłek do piernika:
  • 1,2 kg jabłek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 galaretka agrestowa lub cytrynowa
  • 3 - 4 łyżki cukru (opcjonalnie)
Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Opis krok po kroku:
Jak zrobić piernik przekładany jabłkami?

  1. W rondlu na małej mocy palnika roztopić masło i miód, ciągle mieszać, aż składniki się połączą.
  2. Dodać sodę oczyszczoną i nie przerywając mieszania podgrzewać na małej mocy palnika do czasu, aż masa zmieni kolor na mocno karmelowy. Podczas podgrzewania masa z sodą będzie się dość mocno pienić.
  3. Masę zdjąć z palnika i mieszać do czasu, aż nie będzie się pienić. Wystudzić, aby masa miała temperaturę pokojową, ale była jeszcze płynna.
  4. Jajka ubijać, dosypując po kilka łyżek cukru, aż powstanie puszysta masa.
  5. Nie przerywając ubijania, ale na mniejszych obrotach miksera wlewać powoli wystudzony karmel i miksować do czasu połączenia się z masą z jajek.
  6. Mąkę przesiać i wymieszać z przyprawą do piernika i solą.
  7. Do masy dodawać partiami mąkę z przyprawą do piernika i mieszać delikatnie, ale dokładnie, aby w masie piernikowej nie było suchych grudek mąki.
  8. Formę wyłożyć papierem i równomiernie rozprowadzić na nim masę piernikową. Powierzchnię starannie wyrównać, aby po upieczeniu piernik miał równą grubość.
  9. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 180 stopni C około 15 - 18 minut, do suchego patyczka.
  10. Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić w połowie szerokości tak, aby obie części były równe.
  11. Między dwie części piernika rozłożyć połowę lekko tężejącej masy z jabłek, a na wierzch drugą ich część.
  12. Wstawić do lodówki, aby masa z jabłek zastygła.

Masa z jabłek do piernika:

  1. Jabłka obrać i pokroić w kostkę.
  2. 3/4 jabłek włożyć do garnka, dodać sok z cytryny, cukier i gotować na umiarkowanej mocy palnika około 20 minut. Po tym czasie dodać pozostałe jabłka i gotować do czasu, aż będą miękkie.
  3. Jeśli jabłka są niezbyt soczyste, to należy dodać nieco gorącej wody, aby był w nich płyn potrzebny do rozpuszczenia galaretki.
  4. Gdy jabłka będą miękkie, zdjąć garnek z palnika i dodać galaretkę w proszku. Mieszać do czasu, aż galaretka się rozpuści i nie będzie wyczuwalna w masie.
  5. Piernik przekładać lekko tężejącą masą z jabłek.

    Zobacz również: miodownik z kremem z kaszy manny.

Komentarze

  1. Cudowne połączenie! 😍 Piernik wygląda bajecznie! 🧡🧡

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny pomysł na piernik w nowej wersji :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *