Wołowina po cygańsku z piekarnika

Wołowina po cygańsku z piekarnika świetnie sprawdzi się jako pyszny obiad zarówno na święta, jak i na co dzień. Miękka wołowina duszona w piekarniku z delikatnie wyczuwalnym w sosie smakiem pieczarek, papryki i kiszonego ogórka. Pieczony udziec wołowy wręcz rozpływa się w ustach i można dzielić go samym widelcem bez noża.

Pieczona wołowina z pieczarkami i papryką
Wołowina z piekarnika po cygańsku jest dość łatwym do przygotowania daniem na obiad. Pieczona wołowina będzie miękka, jeśli użyjemy niezbyt chudego kawałka mięsa i odpowiednio zamarynujemy. Do pieczenia, a raczej duszenia w piekarniku dobrze sprawdza się niezbyt chudy udziec wołowy, karkówka lub łopatka wołowa. Dobrze również mieć sprawdzonego sprzedawcę wołowiny, wtedy możemy mieć pewność, że nie kupimy mięsa słabej jakości i danie wyjdzie tak, jak powinno.

Wołowina po cygańsku u mnie jest z pieczarkami, ale można ją w sezonie zrobić z grzybami leśnymi, będzie wtedy jeszcze smaczniejsza. Czas pieczenia dostosować do jakości i części użytej wołowiny. Nie zwiększać temperatury, gdyż lepiej piec wołowinę dłużej w niższej temperaturze. Mięsa nie wstawiać do pieczenia prosto z lodówki, gdyż nagła zmiana temperatury wołowinie nie służy.
Pieczone mięso wołowe z papryką i pieczarkami
Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 45 minut + pieczenie
Wartość kaloryczna: 100 g = 98 kcal

Przepis na wołowinę po cygańsku z piekarnika:

Składniki na pieczoną wołowinę:

  • 1800 g mięsa z udźca wołowego
  • 3 cebule
  • 500 g pieczarek
  • 3 papryki (300 g)
  • 5 ogórków kiszonych (300 g)
  • 5 łyżeczek mielonego kminku
  • 4 łyżeczki mielonej kolendry
  • 4 łyżeczki papryki słodkiej
  • 4 łyżeczki majeranku
  • 2,5 łyżeczki pieprzu naturalnego
  • 2,5 - 3 łyżeczki soli

Sos do wołowiny:

  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu naturalnego
  • 2 łyżeczki czosnku suszonego lub kilka ząbków świeżego przeciśniętego przez praskę
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 80 ml wody
    Dodatkowo:
  •  6 łyżek oleju do smażenia
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml.

Jak zrobić wołowinę po cygańsku z piekarnika?

  1. Wołowinę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w poprzek włókien na plastry o grubości 1,5 - 2 cm.
  2. Wymieszać ze sobą kminek, kolendrę, paprykę słodką, majeranek, pieprz i sól. Jeśli lubimy ostrzejsze smaki, to można dodać nieco papryki ostrej.
  3. Mieszanką z przypraw natrzeć z obu stron każdy plaster i odstawić na około 40 minut. Po tym czasie mięso obtoczyć w mące i obsmażyć.
  4. Cebule obrać, pokroić w pióra i zeszklić na patelni z kilkoma łyżkami oleju.
  5. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry o grubości 0,5 cm i obsmażyć.
  6. Papryki oczyścić i pokroić w niezbyt drobną kostkę.
  7. Ogórki pokroić w drobną kostkę.
  8. Wszystkie składniki sosu do wołowiny dokładnie wymieszać.
  9. Na dnie brytfanki do pieczenia rozłożyć połowę cebuli i pieczarek, a na nie poukładać plastry obsmażonego mięsa.
  10. Mięso posmarować z wierzchu sosem i posypać połową ogórków i papryki.
  11. Następnie położyć drugą część cebuli i pieczarek, a na to plastry mięsa.
  12. Mięso posmarować sosem, posypać ogórkami kiszonymi i papryką.
  13. Piec pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 75 minut.
  14. Podawać według uznania z ziemniakami, kaszą lub chrupiącym pieczywem.

    Zobacz również: wołowina po burgundzku.

Komentarze

Prześlij komentarz

Serdecznie dziękuję za odwiedziny 😊 Jest mi bardzo miło, że mój blog Ciebie zainteresował. Ucieszy mnie również Twój komentarz i polubienie mego profilu Facebook, Twitter lub Instagram.
Uwaga! Komentarze, które w treści zawierają linki do stron poza tym blogiem, są traktowane jako spam i usuwane 😑

FORMULARZ KONTAKTOWY

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *