Translate

piątek, 7 października 2016

Muffiny z daktylami

Aromatyczne, o umiarkowanej słodyczy i przyjemnie wilgotne w środku muffiny z daktylami. Takie muffiny bardzo szybko się przygotowuje, nie wymagają miksowania, ani długiego mieszania. 



Dodane daktyle sprawiły, że przygotowałam muffiny ze zmniejszoną ilością cukru. Wykorzystana w tych babeczkach mąka kokosowa wzbogaciła ich walory smakowe i zdrowotne, a do tego nadała wnętrzu fajną strukturę i lekkość.

Moje muffiny z wierzchu są polane czekoladą, ale w zupełności wystarczy posypać je cukrem pudrem. Podane do kawy lub herbaty sprawią przyjemność zarówno dorosłym, jak i dzieciom jako forma nieco zdrowszego deseru.


Składniki:
(na około 24 muffiny)
suche:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej lub 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
    mokre:
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub kokosowego
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
    dodatkowo:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki suszonych daktyli
    polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka miodu naturalnego
  • 2 łyżki masła


Przygotowanie:
  1. Daktyle moczyć w ciepłym mleku przez około 20 - 30 minut, następnie pokroić je na mniejsze kawałeczki.
  2. W oddzielnych miskach wymieszać suche składniki i płynne.
  3. Następnie wsypać suche do mokrych i połączyć je ze sobą, dodać pokrojone daktyle wraz z mlekiem po ich moczeniu i wszystko wymieszać łyżką. Jeśli robimy z mąką kokosową, to po wymieszaniu chwilę odczekać by ciasto uzyskało odpowiednio gęstą konsystencję (ma być gęste lecz swobodnie spływać z łyżki przy nakładaniu).
  4. Ciasto nakładać łyżką do 2/3 wysokości foremek (u mnie papilotki o średnicy 7 cm i wysokości 3 cm).
  5. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 15 - 18 minut (do suchego patyczka).
  6. Wystudzić na kratce i delikatnie polać roztopioną czekoladą z dodatkiem masła i odrobiny miodu (polewa jest bardziej plastyczna i się nie kruszy). Zamiast czekolady można posypać muffiny tylko przesianym przez sitko cukrem pudrem.

    Zobacz również: 
Ciasto kokosowe z daktylami

9 komentarzy:

  1. jakie fantastyczne składniki w tych muffinkach! porywam jedną do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowne :) uwielbiam muffinki i często robię na wiele sposobów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mufinki mogę jeść zawsze :)piękne upieklas :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mufinki to nie tylko dodatek do popołudniowej kawy, ale dla mnie i męża to doskonale śniadanie. Twoje babeczki są dla nas idealnym pomysłem także na przysłowiowy brunch :-)

    OdpowiedzUsuń

Serdecznie dziękuję za odwiedziny :) Jest mi bardzo miło, że mój blog Cię zainteresował. Możesz to okazać i pozostawić komentarz lub polubić mój profil na Facebooku, Twitterze, G+ lub Instagramie.

Powinno Cię również zainteresować: